Már 8150 recept az oldalunkon

Kezdőoldal  //  Frontpage  //  Frontpage  //  Bernáth József: Édes emlékek anyukámtól
Megjelent a Kifőztük 2019 júliusi száma!

Megjelent a Kifőztük 2019 júliusi száma!

    Kedves Olvasónk! Megjelent a Kifőztük gasztromagazin 2019. júliusi száma.  Az újság...

Megjelent a Kifőztük 2019 augusztusi száma!

Megjelent a Kifőztük 2019 augusztusi száma!

    Kedves Olvasónk! Megjelent a Kifőztük gasztromagazin 2019. augusztusi száma.  Az újság...

Áldott húsvétot kívánunk

Áldott húsvétot kívánunk

Minden olvasónknak áldott, békés húsvéti ünnepet kívánunk!  

Megjelent a Kifőztük 2019 májusi száma!

Megjelent a Kifőztük 2019 májusi száma!

    Kedves Olvasónk! Megjelent a Kifőztük gasztromagazin 2019. májusi száma.  Az újság...

Megjelent a Kifőztük 2019 áprilisi száma!

Megjelent a Kifőztük 2019 áprilisi száma!

    Kedves Olvasónk! Megjelent a Kifőztük gasztromagazin 2019. márciusi száma.  Az újság...

22
nov 2018
Nyomtatás
E-mail

Bernáth József: Édes emlékek anyukámtól

Írta: Kifőztük Gasztromagazin

Bernáth József:

Édes emlékek anyukámtól

 

Sokszor a legegyszerűbb, leghétköznapibb sütemények elkészítéséhez a legnehezebb megbízható receptet találni. Akinek nem volt olyan szerencséje, mint Bernáth Józsefnek, hogy édesanyja minden ebédhez frissen sült süteményt tálalt, a recepteket pedig továbbadta neki, annak óriási segítség lesz ez a könyv. A kötetben a séf 54 klasszikus sós és édes sütemény receptjét osztja meg  az olvasókkal.

A könyvről további infóért és megrendeléshez katt IDE.

 

 

Stollwerk szelet

Aki rendszeresen süt, annak megvannak a saját, jól bevált receptjei. Mivel mindenki esküszik rá, hogy az övé a legjobb, ezért meg is osztja másokkal. Legalábbis vidéken, gyerekkoromban így működött a dolog, a receptek gazdát cseréltek. Édesanyám is kapott jó néhány Stollwerk szelet receptet. Szám szerint hetet.
Három szerint kell kakaós máz a sütemény tetejére, négy szerint nem. Nálunk kizárólag máz nélkül került az asztalra, így fogalmam sincs, hogy milyen lehet kakaós bevonattal. Mivel így szoktam meg, és így szeretem, ezért önökkel is ezt verziót osztom meg.

Hozzávalók
A tésztához
350 g finomliszt
150 g porcukor
40 g kakaópor
1 csipet finom só
5 g szódabikarbóna
40 g vaj
150 ml tej
A krémhez
45 g finomliszt
15 g keményítő
50 g kristálycukor
1 csomag vaníliás cukor
1 db tojássárgája
500 ml tej
200 g vaj
100 g porcukor
pár csepp rumaroma

A tésztához az összes száraz alapanyagot – liszt, porcukor, kakaópor, só, szódabikarbóna – egy keverőtálba szitáljuk, elkeverjük, majd hozzáadjuk a vajat és a tejet. Addig gyúrjuk, míg összeáll a tészta. 4 egyforma részre osztjuk, körülbelül 185 g lesz egy adag, majd enyhén lisztezett deszkán 2 mm vastagra nyújtjuk mindegyik adagot. A lapokat egyenként sütőpapírral bélelt normál méretű tepsibe helyezzük, majd külön-külön – vagy ha légkeveréses a sütőnk, kettesével – kisütjük. 175 °C-ra előmelegített sütőben 12-14 perc
alatt készülnek el. A kisült lapokat lecsúsztatjuk a tepsiről, és hagyjuk kihűlni.
Miközben sülnek a tésztalapok, nekilátunk a krém elkészítésének. A lisztet és a keményítőt elkeverjük a kristálycukorral és a vaníliás cukorral, majd hozzáadjuk a tojássárgáját, és felöntjük egy kevés hideg tejjel. Csomómentesre keverjük, a maradék tejet pedig feltesszük forrni. Amikor forró, egy keveset öntünk a tojássárgájás-lisztes keverékhez, majd visszaöntjük az egészet a forró tejbe, és sűrű krémmé főzzük. Amikor a krémünk sűrű pudingállagúvá válik, levesszük a tűzről, és frissen tartó fóliával letakarjuk úgy, hogy
a krém és a fólia között ne legyen levegő. Ezután hűtőbe tesszük a krémet, és hagyjuk, hogy teljesen kihűljön. Nagyon fontos, hogy amikor újra dolgozunk majd vele, a krém közepe is hideg legyen, különben kicsapódik belőle a vaj.
A szoba-hőmérsékletű vajat habosra keverjük a porcukorral. Akkor jó, amikor már teljesen kifehéredett. Ekkor hozzáadjuk a kihűlt főzött krémet és a rumaromát, majd jól elkeverjük.
A kész krémet három részre osztjuk, és lerétegezzük vele a lapokat. Minden rétegnél alaposan nyomjuk rá a tésztát az előző krémes rétegekre. Így nem lesz közöttük levegő, és könnyen lehet majd szeletelni a süteményt. Aki pár órán belül szeretné tálalni a süteményt, az a lapokat a rétegezés előtt megkenheti egy kevés langyos tejjel. Ha ezt a fázist kihagyjuk, akkor 12-14 óra múlva lesz puha és szépen szeletelhető a desszertünk.
Tálaláskor rombusz alakúra vágjuk a süteményt, és egymás mellé rendezzük a szeleteket. Majd fogunk egy papírlapot, letakarjuk a szeletek egyik oldalát, és így hintjük meg porcukorral a tetejüket.

 Fotó: BOOOK Kiadó, Szendeff Lőrinc

 

 

e-max.it: your social media marketing partner

__________________

__________________

 



Partnereink

Kifőztük magazinok

Regisztráció

*
*
*
*
*
*

A (*) jelölt adatokat kötelező megadni!