Már 7790 recept az oldalunkon

Kezdőoldal  //  Bloggereink  //  Vendég szerzők  //  Vendég szerzők

Adél vagyok, a Nyam-nyam blog szerzője.

Elég sokáig csekélyke affinitást mutattam a főzés iránt. Gyerekkoromban nagyon rossz evő voltam, örültem – ahogy a szüleim is –, ha túl voltam az ebéden. Aztán amikor férjhez mentem, kénytelen voltam megtanulni ezt-azt, nehogy szó érje a ház elejét. Magam sem gondoltam volna, de annyira belejöttem, sőt megszerettem a főzést-sütést, hogy csakhamar azon kaptam magam, hogy naphosszat bújom a gasztroblogokat, és azon agyalok, milyen különlegességet próbáljak ki legközelebb.

Kezdetben a férjem fényképezte az ételeimet, de csakhamar rám is átragadt a fotózás iránti szeretete, úgyhogy ezek után már nemcsak a gasztroblogokat bújtam, hanem a fotós oldalakat is.

Kislányom születése után nem sokkal kezdtem el blogot írni. Számomra a blogolás kellemes kikapcsolódás a napi mókuskerék mellett. Szeretem azt a kis szeánszt, ahogy rákészülök egy ételre, aztán beállítom, fotózom, és végül persze élvezem az ízeket. Az pedig külön öröm, hogy a visszajelzések alapján ez másoknak is tetszik.

http://afraasutode.blogspot.com

Hiszek a rózsaszín világban. Hiszem, hogy a nevetés a legjobb kalóriaégető. Hiszek a csókban, lehetőleg sok csókban. Hiszek abban, hogy erősnek kell lennünk, mikor úgy tűnik, hogy minden rosszra fordul. Hiszek abban, hogy a boldog lányok a legcsinosabbak. Hiszek abban, hogy a holnap egy újabb nap. Hiszek a csodákban.

(Audrey Hepburn)

Az október az egyik kedvenc hónapom, mert ebben a hónapban jött a világra a kisfiam. Az ő születése után néhány hónappal, vagyis nagyjából 16 éve kezdtem weboldalt szerkeszteni először róla, Bálintról, aztán egy másikat a bébiételekről. Akkoriban ennek még nem voltak hagyományai, nem sok magyar nyelvű receptes oldal létezett a neten.

Több mint 20 éve vagyok vegetáriánus, de a hasonlóan táplálkozók többségétől eltérően nem indiai ihletésű, hanem a magyar gasztronómiai hagyományoknak megfelelő ételeket főzök. A babaételes oldal után ezeket kezdtem összegyűjteni.

Mivel nem minden családtagom vegetáriánus, a legújabb, most már 7 éves internetes oldalam, a http://www.recept-oldal.hu („leánykori nevén” http://www.szamoca.eoldal.hu) több mint 1500 húsmentes és húsos receptet tartalmaz.

Nem vagyok blogger a szó szoros értelmében: az ételleírásokhoz nem fűzök személyes történeteket. A recept-oldal inkább szakácskönyv, mint blog. Nem szeretek magamról beszélni, de mivel most ez a „feladatom”, annyit mondanék, hogy gyerekeket nevelő, állandóan tanuló, sok szakmájú családanya vagyok, aki a sütésben-főzésben a spontaneitást, az ösztönösséget tartja a legfontosabbnak. Mindenkit arra biztatok, hogy ételkészítés közben kísérletezzen, a recepteket igazítsa a saját ízléséhez, a hangulatához, a lehetőségeihez.

Negyedik éve dolgozom a Kifőztük csapatában. Köszönöm mindazok figyelmét, akik ez idő alatt elolvasták, kipróbálták a receptjeimet. Ők valószínűleg tudják, hogy többnyire gyorsaságra, egyszerűségre törekszem, könnyen beszerezhető alapanyagokat használok. Nem is működhetne másképp az életem, hiszen általában naponta főzök, méghozzá rendszeresen többfélét: húsmentes, húsos és laktózmentes ételt is.

Mostanában előfordul, hogy az ételeimet saját készítésű cserépedényben, fonott kosárban teszem az asztalra. A fazekaskodás, a vesszőfonás mellett gyöngyöt fűzök, szövök, nemezelek, babát készítek. Nagyon sokra értékelek mindent, ami az emberi alkotó tevékenység, az ember kétkezi munkájának gyümölcse.

Hiszek az emberben, hiszek a csodákban.

Angelika vagyok, a „Pillecukor” blog szerkesztője.

Elég későn éreztem magamban késztetést, hogy megtanuljak főzni – sokáig csak tojásrántottát tudtam készíteni. Azután megismerkedtem a párommal, akivel együtt elkezdtünk ügyködni a konyhában.

Szép lassan azt vettem észre, hogy egyre jobban élvezem a különböző ételek elkészítését, az új dolgokkal való kísérletezést. Amikor pedig már egész otthonosan mozogtam a főzés világában, jött a sokk: kiderült, hogy PCOS-szindrómás vagyok, és sürgősen életmódot kell váltanom.

A paleo mellett tettem le a voksomat, és egyik napról a másikra átálltam erre az életmódra. Azóta (1 éve) lett igazán a szenvedélyem a sütés-főzés, állandóan újabb és újabb ételeken töröm a fejem. Igaz, ez az életmód sok lemondással jár, ugyanakkor nem érzem kényszernek; sokkal inkább kreatív területként fogom fel, ahol bátran kísérletezhetek az alapanyagokkal egy új, izgalmas és egészséges ízvilág létrehozásában.

http://pillecukorkak.blogspot.com

Elég régóta motoszkált a fejemben a gondolat, hogy jó lenne „valami”, ahol összegyűjthetném azokat a dolgokat, amelyek kedvesek számomra. Végül egy nagyon kedves barátomtól megkaptam az utolsó lökést: „Én a helyedben blogolnék.”

A motoszkálás egyre hangosabb lett, s végül megszületett a „...konyhán innen – kerten túl…”. S hogy mik ezek a kedves dolgok? Konyha, kert, kirándulás. Egészen kicsi voltam, amikor elkezdtem a konyhában sürgölődni. Nagyon szerettem Anyunak segíteni. Persze folyton kérdezősködtem, ő pedig türelmesen elmagyarázott és megmutatott mindent. Mivel Apu is nagyon jól főz, így igazán szerencsések vagyunk a testvéreimmel. A mai napig az egyik legjobb dolog, amikor együtt serénykedünk a konyhában. Innen hát a töretlen kíváncsiság és a főzés szeretete.

A kert és a növények iránti érdeklődésemet minden bizonnyal Aputól örököltem. Most itthon, a saját kertünkben vagyok gyakorló kertész.

Erről szól hát ez a blog. Kincsek a konyhából, a kertből és azon túlról. Minden, ami jókedvre derít, és mosolyt csal az arcunkra. Nagy örömömre kicsivel több mint egy éve a Kifőztük lelkes csapatának tagja lehetek.

Ági blogja – http://konyhaninnenkertentul.blogspot.com

Már gyermekkorom óta sokat forgolódtam a konyhában. Akkor változott meg végérvényesen az életem, amikor – immár több mint 10 évvel ezelőtt – kiderült, hogy gluténérzékeny vagyok.

Először – mint minden kezdő gluténmentes diétázó – azt gondoltam, hogy soha többé nem fogok finomakat enni. Azután elkezdtem kísérletezni a gluténmentes lisztekkel, régi recepteket alakítottam át, és új recepteket kerestem. Azért kezdtem írni a blogot, hogy magamnak összegyűjtsem az ételleírásokat, de remélem, hogy segítséget nyújthatok másoknak is, akik szintén ezzel a problémával küzdenek

Napjainkban egyre több emberről derül ki, hogy lisztérzékeny. A betegség kezelése: egész életre szóló gluténmentes diéta, amely a kalászos gabonafélék (búza, árpa, rozs) teljes elhagyását jelenti. Minden ételünk elkészíthető gluténmentesen, de talán a kelt tészták, a péksütemények, a kenyérfélék sütése a legnehezebb. Különösen oda kell figyelni, hogy az étel alapanyagai se tartalmazzanak glutént, és a főzési, sütési eljárások során se szennyeződjön vele.

Mostanában a tortakészítés a szenvedélyem, a díszített torták világában szeretnék jobban elmélyülni.

http://www.dobosbea.blogspot.com

__________________

__________________

 



 



Partnereink

Kifőztük magazinok

Ki van online

Oldalainkat 0 vendég és 0 tag böngészi

Regisztráció

*
*
*
*
*
*

A (*) jelölt adatokat kötelező megadni!