Már 6233 recept az oldalunkon

Kezdőoldal  //  Könyvajánló  //  Ajánló  //  Doris Fritzsche: Tejcukor-érzékenység
Nyomtatás
E-mail

KÖNYVAJÁNLÓ: Van-e joghurt a joghurtos müzliben?

 

Tej, joghurt, vaj, kenyér, kolbász, felvágott, csalamádé, mustár és mirelit pizza. Mi a közös ezekben az ételekben? Talán meglepő, de az, hogy mindegyik tartalmazhat laktózt. Így aki tejcukor-érzékenységben szenved, nem intézheti el annyival a dolgot, hogy laktózmentes tejre, joghurtra és sajtokra vált, és nem fogyaszt több tejterméket. Megijedni azonban nem kell, egy egyszerű módszer segítségével bárki megtanulhatja, hogy miként ismerheti fel és kerülheti el a rejtett tejcukrokat. A Tejcukor-érzékenység című könyv ehhez nyújt segítséget.

 

Minden betegség esetében az első és legfontosabb, hogy észrevegyük a tüneteket, és felismerjük a probléma valódi okát. Így van ez a tejcukor-érzékenység esetében is.
Nem is gondolnánk, de a laktózintolerancia világszinten is népbetegségnek számít, ugyanis az össznépesség alig fele képes a tejcukrot csecsemőkora után hasznosítani. Van, aki tud minderről, van, aki csak sejti, és van, akiben fel sem merül, hogy ez állhat emésztési zavarainak hátterében. Rendszeres hasfájás, gyakori teltségérzet, puffadás, visszatérő fejfájás, kimerültség. Ha ezeket tapasztaljuk, könnyen lehet, hogy laktózintoleranciától szenvedünk. A könyvben található rövid teszt kitöltésével egyszerűen eldönthetjük, hogy érintettek vagyunk-e.

 

Doris Fritzsche táplálkozási szakértő könyve segít megérteni a tejcukor-érzékenyég okát, és hasznos táblázatokkal teszi könnyebbé az eligazodást a tekintetben, hogy milyen élelmiszerekben található rejtett tejcukor, és mi az, amit laktózintoleranciával is fogyaszthatunk. Ennek tudatában például jobb, ha kerüljük a müzliszeletek, a félkész ételek, az édesítő tabletták, a felvágottak vagy a kétszersült fogyasztását. Bátran ehetünk azonban bármilyen friss vagy fagyasztott zöldséget és gyümölcsöt, burgonyát, tésztát, rizst, de a laktózmentes tejtermékek mellett akár „sima” keménysajtot, fehérpenészes sajtokat
vagy szeletelt sajtot is.

 

A Tejcukor-érzékenységben a táplálkozási napló mellett bevásárlási tanácsadóval kiegészített receptgyűjteményt is találunk: több mint 50 recepttel a könnyű, ám tápláló levesektől a vegetáriánus vagy húsos főételeken át egészen a „tejtermékeket” igénylő finomságokig. A könyvből pedig az is kiderül, hogy ugyan a joghurtos müzliben nincs valódi joghurt, ám laktózintolerancia esetén mégis kerülnünk kell a fogyasztását, mivel a benne található soványjoghurt-por tejcukortartalma nehezen meghatározható.

 

Doris Fritzsche diplomás életmód-tudományi és táplálkozási szakértő. A giesseni Justus Liebig Egyetemen tanult ökotrofológiát, majd néhány évig az elismert professzor, dr. Ibrahim Elmadfa tudományos munkatársaként tevékenykedett. Tagja különböző szakmai szövetségeknek és minőségellenőrző köröknek, amelyekben rendszeresen értesül a táplálkozáskutatás legújabb felfedezéseiről.

 

A könyvről további infóért, rendelésért katt IDE.

 

 

 

Megjelent a 2017. januári száma!

 



Partnereink

Kifőztük magazinok

Ki van online

Oldalainkat 5580 vendég és 1 tag böngészi

  • jut

Bejelentkezés

Regisztráció

*
*
*
*
*
*

A (*) jelölt adatokat kötelező megadni!