Már 8150 recept az oldalunkon

Kezdőoldal  //  Receptek  //  Alkoholos és alkoholmentes italok  //  Alkoholos  //  Citromos, fűszeres pálinka
Kifőztük Gasztromagazin

Citromos, fűszeres pálinka

2013. július 04.
Citromos, fűszeres pálinka

Hozzávalók

 • Hozzávalók kb. 1/2 liter kész pálinkához
 • 2 citrom héja
 • kb. 1 cm vastag karika egy nagyobb átmérőjű gyömbérdarabból
 • 5-7 cm fahéjrúd
 • 2-4 szem kardamom
 • 4-6 szem szegfűbors
 • 2-4 szem szegfűszeg
 • 3-4 cm vaníliarúd
 • 15 dkg méz
 • 4-4,5 dl pálinka (lehetőleg 50 fokos, semlegesebb ízű)

Elkészítés

 1. November végén kezdődik az adventi időszak, és mivel ennek az italnak érnie kell, éppen itt az ideje, hogy elkezdjük az ünnepi készülődést! Szép üvegbe töltve gasztroajándéknak is kiváló, kóstolás után érdemes karácsonyra is elkészíteni egy adagot.

  A citromokat alaposan megmossuk, szárazra töröljük. Héjukat nagyon vékonyan lehámozzuk, minél kevesebb fehér rész maradjon rajtuk. A gyömbérdarabot meghámozzuk és felkockázzuk. A vaníliarudat felhasítjuk, de a magokat nem szükséges kikaparni belőle.

  Egy fél literes üveget alaposan kitisztítunk, majd beletesszük a citromhéjat, a gyömbérkockákat és a fűszereket.

  A mézet kimérjük és megmelegítjük: elég addig melegíteni, míg kellemesen folyóssá nem válik. Az olvadt mézet az üvegbe csorgatjuk. Ezután a pálinkát is megmelegítjük (ne forraljuk fel, forráspontja: 78 °C), majd egy keveset ebből is az üvegbe töltünk. Lezárjuk az üveget és addig rázogatjuk-forgatjuk, amíg a méz és a pálinka el nem keverednek. Hozzáadjuk a többi pálinkát is, és miután újra lezártuk, néhányszor fejre állítjuk az üveget, hogy alaposan feloldódjon a méz a pálinkában.
  Kihűlés után hűvös, sötét helyre tesszük (hűtőszekrény), és 3-4 hétig érleljük. Ezután eltávolítjuk a fűszereket az italból (leszűrjük), és így érleljük tovább. Behűtve és/vagy hűtött pohárban kínáljuk.

  Tipp: a mézes pálinka alapvetően méz és pálinka kb. 1:3-1:4 arányú keverékéből áll (ízlés szerint). Az összetevőket kétféleképpen elegyíthetjük: ha a pálinkát és a mézet felmelegítjük, a kész mézes pálinkánk tiszta, áttetsző ital lesz, bár némi üledék képződhet az üveg alján - ettől többszöri óvatos átszűréssel megszabadulhatunk. Amennyiben az összetevőket nem melegítjük meg, az ital opálos lesz, ez azonban az ízén egyáltalán nem változtat. Az "egyszerű" ágyas pálinkába a pálinkát alkotó gyümölcs aszalványát teszik, és azzal érlelik. A mézes-ágyas pálinka pedig a kettő keveréke: a pálinkába méz és aszalt gyümölcs is kerül. Az italt fűszerekkel tehetjük még ízesebbé, ezt bármelyik változatnál alkalmazhatjuk. Bánjunk mértékkel a fűszerekkel, ugyanakkor ezek nagyobb mennyiségben történő használatával az ital előbb átveszi az ízüket. Ebben az esetben előbb kóstoljunk, akár 1 héttel az elkészítés után, és ha megfelelőnek találjuk az ital ízét, távolítsuk el a fűszereket belőle.

  http://www.egycsipet.hu/

   

__________________

__________________

 Partnereink

Kifőztük magazinok

Regisztráció

*
*
*
*
*
*

A (*) jelölt adatokat kötelező megadni!