Már 8150 recept az oldalunkon

Kezdőoldal  //  Receptek  //  Alkoholos és alkoholmentes italok  //  Feketeribizli-likőr
Kifőztük Gasztromagazin

Feketeribizli-likőr

2012. február 20.
Feketeribizli-likőr

Hozzávalók

 • 1 kg enyhén túlérett feketeribizli
 • 1 liter tiszta szesz
 • 1 rúd vanília
 • 30 dkg cukor (ízlés szerint több vagy kevesebb)
 • 1 kis rúd fahéj
 • 4-5 szem szegfűszeg
 • 1-2 tok kardamom
 • diónyi friss gyömbér
 • egy kis citrom héja, esetleg narancshéj is

Elkészítés

 1. Feketeribizli-likőr

  A feketeribizli nemcsak az egyik legegészségesebb gyümölcsünk, hanem az egyik legaromásabb is. Érdemes - nagyanyáink nyomdokain haladva - szörpöt, zselét és likőrt is készíteni belőle.  A hozzávalókból 2,5-3 liternyi likőr lesz attól függően, milyen erősre keverjük.

  Öblítsük le a ribizlit és kézzel (kesztyűvel, mert fog!) kissé nyomkodjuk össze. Töltsük nagy uborkásüvegbe, majd öntsük rá az alkoholt. Szórjuk bele a fűszereket és csavarjuk rá a kupakot. Tegyük olyan helyre, ahol látjuk, és 2-3 héten át naponta rázzuk össze. Szűrjük át olyan konyharuhán, többrétegű gézen, amit másra nem akarunk használni, mert úgy megfogja, hogy szinte reménytelen kimosni belőle  a foltot. A visszamaradt ribizlit tegyük vissza az üvegbe, és öntsünk rá 3-4 dl vizet. Hagyjuk egy napig, hogy kimossa belőle az alkoholt, majd szűrjük le, nyomkodjuk ki és öntsük hozzá az alkoholos léhez. Kevés vízzel főzzük sziruppá a cukrot és még azon melegében töltsük a likőrbe. Állítsuk egy hétre a kamrába, hogy kicsit érhessen, majd ízlésünk szerint állítsuk be az erősségét víz hozzáadásával, illetve az édességét cukorsziruppal. Ne csináljuk ragacsosan édesre, inkább a gyümölcsösség domináljon! A hígításával is óvatosan járjunk el. Ha nagyon kevés alkohol marad benne, a beleoldódott pektin és az illóolajok kicsapódhatnak és felhős zaccként lebeghetnek a likőrben. Ha ez mégis megtörtént, kávéfilteren szűrjük át.

  Töltsük üvegekbe és érleljük tovább. Pár hét után már fogyasztható, de pár hónap elteltével sokkal harmonikusabb íze lesz.

  Tiszta szesz híján semleges ízű pálinkával, pl. almapálinkával is megcsinálhatjuk, de azt nem hígíthatjuk. Ilyenkor a cukrot tegyük bele a leszűrt likőrbe, és pár napig rázogassuk, hogy feloldódjék. Ha szirupot főznénk, nagyon felhígulna, amitől akár meg is romolhat. Érdemes kipróbálni egy részéből a krémlikőrt is. Ehhez az erősebbre hagyott likőrbe jóféle, zsíros tejszínt kell tölteni. Nem csak azért szükséges az erősebb likőr, mert a tejszín hígítja, hanem azért is, mert a benne levő alkohol gátolja a megsavanyodásban.

  http://jokaja.hu/

  Jókaja további receptjeiért katt IDE.

   

__________________

__________________

 Partnereink

Kifőztük magazinok

Regisztráció

*
*
*
*
*
*

A (*) jelölt adatokat kötelező megadni!