Már 8150 recept az oldalunkon

Kezdőoldal  //  Receptek  //  Alfabetikus tartalomjegyzék

Receptek a következő kezdettel B

Burgonyás tortilla

Burgonyás tortilla

A spanyol tortilla - ami egy tojáslepény - csak nevében azonos a mexikóiak kukoricából készült lepénykenyerével.

Búzakéve asztali dísz

Búzakéve asztali dísz

A búza a föld egyik legelterjedtebb gabonája. Szeretjük, mert nagyon ízletes kenyér, cipó és más finomság készül belőle. Régészeti leletek bizonyítják, hogy már nomád őseink is használták. Címereinken és festményeken a mezőgazdaság és a bőség, az új kenyér jelképeként ábrázolják. Kevesen tudják, hogy eredetileg nem augusztus 20-án adtak hálát az új kenyérért.

A Szent István-napi esemény valójában Darányi Ignác nevéhez köthető, aki aratóünnepeket szervezett a 19. században a kirobbant arató-sztrájkok megfékezésére.

A középkori Magyarországon július 15-én tartották az új kenyér napját. A kenyeret a templomba vitték, ahol megáldották, megszentelték.

A hagyomány szerint Kr. után 45-ben ezen a napon az apostolok útrakeltek, és már nemcsak a palesztinai zsidóknak, hanem minden népnek hirdették az evangéliumot. Ehhez
a naphoz köthető az aratási felvonulás is, amikor a kalászkoszorút vivő lányokat lovas kocsin követték a többiek. Első útjuk a templomhoz vezetett, ahol hálaimát mondtak az aratás befejezéséért. Mostanság nemzetiszín szalaggal átkötött megszentelt kenyérből szelt darabbal kínálják az ünnep résztvevőit augusztus 20-án.

Most az idei aratásból gyűjtött búza és zabszálakat kötöttem kévébe, hogy mindezek jelképeként díszíthesse az ünnepi asztalt.

 

__________________

__________________

 Partnereink

Kifőztük magazinok

Regisztráció

*
*
*
*
*
*

A (*) jelölt adatokat kötelező megadni!