Már 8150 recept az oldalunkon

Kifőztük Gasztromagazin

Mazsolás bonbon

2012. október 04.
Mazsolás bonbon

Hozzávalók

 • A külső csokoládéburokhoz
 • 15 dkg jó minőségű, legalább 70%-os étcsokoládé
 • A csokoládékrémhez
 • 5 dkg jó minőségű, legalább 55%-os étcsokoládé
 • 3 cl tejszín
 • A töltelékhez
 • kb. 5 dkg mazsola
 • 2 dl tokaji aszú

Elkészítés

 1. 2 napra a borba áztatjuk a mazsolát.

  A csokoládéburokhoz először temperáljuk  a csokoládét, hogy később sérülés nélkül fordíthassuk ki a polikarbonát bonbonformából. Kis edényben gőz fölött felolvasztjuk a felét úgy, hogy a hőfoka ne emelkedjen  40 fok fölé. Amikor teljesen fölolvadt, levesszük a tűzről, és hozzátördeljük a másik felét. Addig keverjük, amíg el nem olvad. Ekkor a hőfoka kb. 28 fok. E műveletsor közben alakul ki a csokoládé kristályszerkezete, amitől szép fényes, roppanós marad. Ezután újramelegítjük a csokoládét kb. 33 fokra. Teleöntjük vele a forma mélyedéseit, és addig hagyjuk dermedni, amíg a szélén picit sötétebb nem lesz. Ekkor tál fölött kifolyatjuk a formából a fölösleget. Habkártyával lehúzzuk a tetejét, és a csokoládé teljes szilárdulásáig a hűtőbe tesszük.

  Közben elkészítjük a krémet. Egy percig forraljuk a tejszínt, majd beletördeljük a csokoládét, hagyjuk teljesen fölolvadni és kihűlni, azután krémesre keverjük.

  Kivesszük a hűtőből a bonbonformát.

  Egy-két szem mazsolát teszünk az aljára, rányomunk a csokoládékrémből annyit, hogy maradjon hely a lezáráshoz, azután visszatesszük a hűtőbe.

  A lezáráshoz újratemperáljuk a maradék csokoládét, amelyet azután rákanalazunk a bonbon tetejére, majd hab-kártyával lehúzzuk a fölösleget. Ismét kb. 1 óra hűtés következik, azután a bonbon kifordítható a formából.

  Tipp: polikarbonát forma helyett használ-hatunk szilikonformát is, akkor egy kis ecset segítségével kétszer kenjük ki a formát a megfelelő csokoládé burok eléréséhez.

  http://gesztenye-bonbonmania.blogspot.hu/

   

   

__________________

__________________

 Partnereink

Kifőztük magazinok

Regisztráció

*
*
*
*
*
*

A (*) jelölt adatokat kötelező megadni!