Kifőztük Gasztromagazin
Nyers csokoládé készítése házilag

Hozzávalók

 • 1. zsiradék (10 dkg kakaóvaj)
 • 2. kakaópor (2 evőkanál kakaópor)
 • 3. édesítőszer (2 evőkanál méz)
 • 4. különböző ízesítések, töltelékek:
 • vanília, mandula, menta, mogyoró, mazsola, stb.
 • 5. bonbonformákra is szükség van

Elkészítés

 1. Nagyon könnyen és gyorsan lehet házilag csokoládét készíteni. Mindenkit csak bátorítani tudok, egyszerű és finom, minden káros anyagtól mentes lesz a végeredmény. Az alapanyagokat mi magunk válogathatjuk össze, azt és olyat használunk, amiben megbízunk, amit szeretünk. Lelkiismeret-furdalás nélkül fogyasztható a saját gyártmányú, saját ízesítésű csokoládé, és még ajándéknak is kitűnő! 

  1. A zsiradék megválasztása nagyon fontos. Az első számú szempont, hogy szobahőmérsékleten szilárd halmazállapotú legyen. Alkalmas zsiradékok: kókuszzsír, kakaóvaj és pálmazsír.

  Az „igazi” csokoládéhoz szigorúan kakaóvajat használunk. Ha még arra is figyelünk, hogy a csokoládé nyers legyen, vagyis a kakaóvajban található zsírsavak élők és érintetlenek legyenek, akkor nyers bio kakaóvajat szerezzünk be. 

  A csokoládé ízét a kakaóvaj vagy a másfajta felhasznált zsiradék minősége lényegesen meghatározza. 

  2. Nem csak kakaópor, hanem karobpor is használható, ez utóbbi a szentjánoskenyérfa termése, porrá őrölve. Választható tehát karobpor, nyers kakaópor vagy bio kakaópor. Arra azonban oda kell figyelni, hogy mindenképpen cukrozatlan legyen. 

  3. Édesítőszerek: a cukor és a mesterséges édesítőszerek kivételével bármilyen édesítőszer használható. Például: méz, agavé szirup, xilit, stevia. 

  4. Egyéni ízesítés: ha krémesebb, tejcsokoládéhoz hasonló állagot szeretnénk elérni, akkor adjunk hozzá finomra őrölt kesudiót. Ízesíthetjük mentával, citromhéjjal, narancshéjjal, vaníliával, de tehetünk bele mogyoró-, hajdina- vagy mazsoladarabokat. 

  Arányok: ha térfogatban mérjük ki a hozzávalókat, akkor a kakaóvaj (vagy más zsiradék) és a kakaópor mennyisége körülbelül egyenlő legyen. Az édesítés egyéni, én közepeset ajánlok.

  Felhasználása: legtöbbször formákba töltjük, húsvétkor nyuszi vagy tojás, februárban szív alakú csokoládékat gyárthatunk. Mártogathatunk bele gyümölcsöket, önthetjük torta tetejére, vagy kisebb édességeket boríthatunk be csokoládéval.

  Az alaprecept:

  10 dkg kakaóvaj, 2 evőkanál kakaópor, 2 evőkanál méz

  A kakaóvajat felolvasztjuk, hozzáadjuk a kakaóport és a mézet, jól összekeverjük. Dúsíthatjuk magokkal, gyümölcsökkel, kókuszreszelékkel is. 

  http://gittarawfood.blogspot.hu/