Már 8150 recept az oldalunkon

Kifőztük Gasztromagazin

Részeges zserbóbonbon

2012. december 07.
Részeges zserbóbonbon

Hozzávalók

 • 1 tábla étcsokoládé (legalább 60-70 %-os kakaótartalmú)
 • 1 marék dióbél
 • 2-3 evőkanál baracklekvár
 • 1-2 evőkanál (barack)pálinka
 • pár csepp citromlé
 • nagy szemű mazsola
 • fél narancs reszelt héja
 • eszközök
 • puha műanyag jégkockaforma
 • konyhai ecset

Elkészítés

 1. Kezdő bonbonkészítőknek a párszáz forintért kapható jégkockaformákat ajánlom. Célszerű egyszerre többet venni, hogy ne csak 8-10 szem bonbont készíthessünk egy menetben. Olyan alakút válasszunk, aminek nem lapos a teteje (pl. a képen is látható kagylóformát), mert abból könnyebb sértetlenül kivenni a kész édességet.

  A csokoládét lassan, épp csak kézmelegre melegítve - lehetőleg vízfürdő fölött kevergetve - megolvasztjuk. Az ecsettel egyenletes réteget kenünk a forma belsejébe, és azonnal betesszük a hűtőbe/fagyasztóba. A megkeményedett csokoládét még egy réteggel bekenjük, hogy kellően vastag, stabil legyen a bonbonunk "héja". Amíg az is keményre hűl, elkészítjük a töltelékét.

  A dióbelet kevés sárgabaracklekvárral krémesre dolgozzuk a forgókéses aprítóban. Elkeverjük benne a narancshéjat és a citromlevet is. A pálinkával - és ha kell, még vízzel is - lágyan folyó krémmé hígítjuk, amit könnyen tudunk majd buborékmentesen beletölteni a formánkba. Természetesen a pálinka helyettesíthető vízzel, barackszörppel,
  ha gyerekeknek is szánjuk.

  Kiskanállal, vagy levágott sarkú zacskóból kinyomva, annyi krémet töltünk a formákba, hogy a mazsolát beletéve, nagyjából 2 mm hely maradjon még fölötte. Igyekezzünk a csokoládébélés szélét nem összekenni, hogy majd biztosan hozzákössön a bonbon talpa. Az így megtöltött bonbonokat színültig töltjük olvasztott csokoládéval, majd a hűtőben hagyjuk keményre dermedni.

  A formából való kiszedéshez először meghúzogatjuk a formát minden irányban, hogy elváljon a csokoládé a műanyagtól. Óvatosan kifordítjuk a formát és kipottyantjuk belőle a bonbont. Ha nem akar kijönni, vagy vékonyra sikerült az ecsetelt réteg, az egészet befagyaszthatjuk és amikor kemény, az összetörés veszélye nélkül kinyomkodhatjuk.

  Az elkészült bonbonokat csak vastag gumikesztyűvel vagy csipesszel fogjuk meg, mert azonnal rajta marad az ujjlenyomatunk. Ez a bonbon elég sokáig eláll, mert a krémje nem tejszínes, de azért érdemes hűtőben tartani, már csak azért is, hogy el ne olvadjon.

  http://jokaja.hu/

   

   

__________________

__________________

 Partnereink

Kifőztük magazinok

Regisztráció

*
*
*
*
*
*

A (*) jelölt adatokat kötelező megadni!