Már 8150 recept az oldalunkon

Kifőztük Gasztromagazin

Vajastészta

2013. január 11.
Vajastészta

Hozzávalók

 • 25 dkg liszt
 • 25 dkg vaj
 • 1/2 teáskanál só
 • 1 teáskanál 10%-os ecet
 • 1,25 dl hideg víz

Elkészítés

 1. Először a vajas masszát készítjük el, amelyhez 20 dkg vajat összegyúrunk 5 dkg liszttel, majd 2 centiméter vastagra, négyzet vagy téglalap alakúra formázzuk. Fóliába csomagoljuk, és felhasználásig a hűtőszekrényben tartjuk. A hideg vízben feloldjuk a sót, hozzáadjuk az ecetet.
  A maradék lisztet gyors mozdulatokkal elmorzsoljuk a maradék vajjal, majd összedolgozzuk az ecetes, sós vízzel. Addig gyúrjuk, amíg el nem válik a kezünktől és a nyújtófelülettől, valamint a felszíne simává, bársonyossá nem válik. Cipóvá alakítjuk, majd nedves konyharuhával letakarva 20-25 percig pihentetjük. A tésztát enyhén lisztezett felületen négylevelű lóhere alakúra nyújtjuk. A közepére helyezzük a lisztes vajat, és ráhajtjuk a tésztaleveleket úgy, hogy a tészta mindenütt fedje. A tésztát először lazán ütögetjük a sodrófával, majd fél centi vastag, szabályos téglalappá nyújtjuk. Ezután hajtogatjuk: a jobb oldali tésztaharmadot a középső részre hajtogatjuk, majd az így keletkezett dupla rétegre ráhajtjuk a bal oldali tésztaharmadot. Ez az úgynevezett egyszerű hajtogatás. Ezután a tésztát elforgatjuk 90 fokos szögben, majd újra kinyújtjuk fél cm vastagra. Az így keletkezett téglalap jobb oldalát behajtjuk a közepéig, majd a bal oldalát is, végül a két részt egymásra hajtjuk, mint egy könyvet. Ez az úgynevezett dupla hajtogatás. Ezután a tésztát nedves konyharuhával letakarva 30 percig a hűtőszekrényben pihentetjük. A hajtogatásokat még kétszer megismételjük – természetesen 90 fokos forgatás után – a pihentetési időkkel együtt. Ezután a készítendő étel jellegének megfelelően nyújtjuk, formázzuk, és mindig nagyon forró, 230-250 fokos sütőben sütjük. Felhasználhatjuk édes és sós rolók, krémesek, hasék, rétesek, húsok burkolóanyagának.

  Tipp: a tésztából egyszerre nagyobb mennyiséget is készíthetünk, majd az utolsó hajtogatás után, az utolsó pihentetést kihagyva, a tésztát megfelelő adagokra vágva, fóliába csomagolva lefagyaszthatjuk. Nagyobb mennyiség készítésekor a nyújtásnál vegyük figyelembe a tészta mennyiségét: kétszeres anyaghányad esetén 1 centi, háromszoros anyaghányad esetén 1,5 centi, négyszeres anyaghányad esetén 2 centi vastagra nyújtsuk a hajtogatások előtt. Fóliába csomagolva, hűtőszekrényben 1 hétig, fagyasztva 6 hónapig felhasználható. A fagyasztott változatot a mélyhűtőből a normál hűtőbe téve pár óra alatt kiolvasztjuk, majd ugyanúgy dolgozunk vele, mint a friss tésztával.

  http://tucsokbogar.blogspot.hu/

   

   

   

   

__________________

__________________

 Partnereink

Kifőztük magazinok

Regisztráció

*
*
*
*
*
*

A (*) jelölt adatokat kötelező megadni!