Már 8150 recept az oldalunkon

Kezdőoldal  //  Receptek  //  Hideg-meleg előételek, büféasztal  //  Füstölt sonka főzése
Kifőztük Gasztromagazin

Füstölt sonka főzése

2013. február 13.
Füstölt sonka főzése

Hozzávalók

 • 1 egész, lehetőleg hagyományosan füstölt sonka
 • 1 vöröshagyma
 • 1 fej fokhagyma
 • szemes bors, babérlevél, szegfűbors, borókabogyó, só

Elkészítés

 1. A főtt sonka ugyanúgy elmaradhatatlan kelléke a húsvéti asztalnak, mint a piros tojás. Ahhoz, hogy igazán finom étekkel kínálhassuk a családunkat, néhány apróságra oda kell figyelnünk. Az alábbi módszert hentes barátomtól tanultam, azóta nem is főzöm másképp a sonkát. Egész darabot csak nagy család számára főzünk, de ez az eljárás darabolt sonkához és füstölt tarjához is használható.

  A hagyományosan füstölt, szikkadt sonkát éjszakára beáztatjuk. Ha nagyon sós, egy kanál sót teszünk az áztatóvízbe, mert csak így tud alaposan kioldódni belőle a fölösleg. Ilyenkor új, sótlan vízben tesszük fel főni.

  A gyorspácolt, vákuumfóliás sonkát legfeljebb 1-2 órára kell beáztatni.

  A sonkát kis lángon főzni kezdjük az áztatóvízben. 2-3 óránál nem kell hamarabb felforrnia! Teszünk mellé egy fej hagymát, egy fej fokhagymát, fekete borsot, néhány szem szegfűborsot, borókabogyót és 2-3 babérlevelet. Lefedve hagyjuk felforrni. Ekkor egészen kicsire vesszük alatta a lángot, hogy épp csak gyöngyözzön a víz. 5-6 kilós egész sonkát egy, legfeljebb másfél órán át főzünk. Kisebb daraboknak rövidebb idő is elég.

  A szükséges idő letelte után elzárjuk a lángot, és továbbra is fedő alatt hűlni hagyjuk
  a sonkát. 3-4 óra múlva hideg vízbe tesszük, hogy teljesen kihűljön. Éjszakára a hűtőbe rakjuk – természetesen gondosan becsomagolva, nehogy minden átvegye az illatát –, és másnap fölszeleteljük a megdermedt sonkát. Ne aggódjunk, nem maradt nyers, még ha nem is esik szét szálaira!


  Tipp: hentes barátom nagy kedvence a hosszú késsel fölszúrt, szép szál száraz házikolbásszal megtöltött füstölt tarja, amelyet ilyen módon főz meg. A sonka főzőlevét ne öntsük ki, sokféle ételhez használható.

  http://jokaja.hu/

   

__________________

__________________

 Partnereink

Kifőztük magazinok

Regisztráció

*
*
*
*
*
*

A (*) jelölt adatokat kötelező megadni!