Már 8150 recept az oldalunkon

Kezdőoldal  //  Receptek  //  Levesek  //  Egyszerű, gyors levesbetétek
Kifőztük Gasztromagazin

Egyszerű, gyors levesbetétek

2013. július 03.
Egyszerű, gyors levesbetétek

Hozzávalók

 • .

Elkészítés

 1. A régi megszokások, vagy csupán az időhiány miatt, olykor gondot okozhat a leveseink változatossá tétele. Néhány általunk használt levesbetét bemutatásával ebben szeretnénk segítséget nyújtani. A listánk közel sem teljes, csupán egy kis ízelítő az otthon is gyorsan elkészíthető tálalási ötletekből.

  Egyszerű levesbetétek

  A GYÚRT TÉSZTÁK a legismertebb levesbetétek. Mivel az üzletekben rengeteg levestészta kapható készen, különféle formákban, így azok készítésével manapság már kevesen foglalkoznak otthon. Házilag készül azonban a csipetke, amit 1-2 tojásból, frissen készítünk a bablevesbe.

  Hozzávalók: 

  • tojás
  • a tojás súlyával nagyjából megegyező mennyiségű liszt

  A tojást felütjük, egy csipet sóval felverjük, majd fokozatosan hozzádolgozzuk a lisztet. Először villával, majd a kezünkkel dolgozzuk bele. Addig gyúrjuk, míg végül már nem ragad a kezünkhöz és rugalmas gombóccá áll össze. Egy kis tálkával vagy pohárral letakarva pihentetjük kb. fél órát. Pihentetés után átgyúrjuk, majd apró darabokat csípünk le a tésztából, amelyeket hüvelyk- és mutatóujjunk között kicsi gömböcskékké sodrunk. Lisztezett felületre ejtjük a csipetkéket, majd miután a tésztánk elfogyott, belefőzzük a már majdnem kész levesbe. Egy fazék bablevesbe 1-2 tojásból készült csipetkét főzünk.

  A csipetke testvére a reszeltke, ami ugyanebből a gyúrt tésztából készül, de pihentetés után nem csipkedjük darabokra, hanem egy nagylyukú reszelőn egyenesen a levesbe reszeljük.

  Gyúrt tésztából készíthetünk töltött levesbetéteket, mint pl. a tortellini, amit természetesen készen is megvásárolhatunk az üzletekben. A húsleves maradékába, zöldséglevesekbe nagyon finom betét. Külön főzzük ki és úgy gazdagítsuk vele levesünket.

  A másik legismertebb, frissen készülő tésztaféle a GALUSKA, ami igen változatosan készülhet: vajjal vagy anélkül, búzadarából, de akár ízesíthető is zöldfűszerekkel (pl. petrezselyem). Zöldséges levesekben (borsó-, karalábéleves stb.) kiválthatjuk velük az apró száraztésztákat.

  Az egyszerű galuskához a tojást felverjük, pici sóval ízesítjük. Annyi lisztet adagolunk hozzá, hogy galuska sűrűségű tésztát kapjunk (már nem folyós, de nem is kemény tészta). Szaggatóval vagy egy olajozott felületű deszkáról késsel szaggassuk egyenesen a levesbe, amivel 1-2 perc alatt készre főzzük. 

  http://www.egycsipet.hu/    http://szepsegtar.blogspot.hu/

__________________

__________________

 Partnereink

Kifőztük magazinok

Regisztráció

*
*
*
*
*
*

A (*) jelölt adatokat kötelező megadni!