Már 8150 recept az oldalunkon

Kezdőoldal  //  Receptek  //  Levesek  //  Házi cérnametélt
Kifőztük Gasztromagazin

Házi cérnametélt

2013. január 11.
Házi cérnametélt

Hozzávalók

 • 2 tojás
 • 20 dkg liszt

Elkészítés

 1. Kis fészket alakítunk ki a liszt közepében. Beleütjük a tojást, majd villával összekeverjük. Ezután kézzel sima gombóccá gyúrjuk a tésztát. Ha túl keménynek éreznénk, kicsi vizet hozzáadva lágyíthatjuk, ha pedig túl lágynak találnánk, akkor kevés lisztet hozzágyúrva javíthatjuk az állagát. Sót nem kell hozzáadni. A tésztát fóliába csomagoljuk, és 1 órán át pihentetjük. Enyhén lisztezett felületen sodrófa segítségével a lehető legvékonyabbra nyújtjuk. Felületét kevés liszttel megszórjuk, majd 5-6 centi széles csíkokra vágjuk. 4-5 csíkot egymás tetejére teszünk, végül éles késsel cérna vékonyságúra vágjuk. Nagy segítség, ha van gépi nyújtónk és cérnametéltvágónk. Ebben az esetben a tésztalabdacsot 4 részre vágjuk, majd a gyártó utasításai szerint kinyújtjuk a gép segítségével. Az így kapott tésztaszalagokat 10-15 centis csíkokra vágjuk, végül a cérnametéltvágó fejjel felvagdossuk.
  Mindkét esetben a kapott cérnametéltet tiszta konyharuhára téve kiszárítjuk.

  Felhasználáskor forró, lobogó, sós vízbe téve kifőzzük, ügyelünk rá, hogy a főzési idő jóval rövidebb (2-3 perc), mint a boltban kapható tésztáké.

  A házilag készített, jól kiszárított tészta száraz, hűvös helyen tárolva sokáig eltartható.

  Tipp: gyakran keletkezik felesleges tojássárgánk, ezt felhasználhatjuk száraztészta készítésére is. Ez esetben 2 tojássárgája mellé adjunk 1 egész tojást, 20 dkg lisztet és nagyon kevés vizet. A továbbiakban a fent leírtak szerint járjunk el. Készíthetünk még belőle szélesmetéltet, papardellét, kockatésztát, derelyevágóval felvagdosva eperlevelet vagy akár lasagne tésztát is. 

  http://tucsokbogar.blogspot.hu/

   

   

   

   

   

Népszerű receptjeink

Keltek, pékáruk

__________________

__________________

 Partnereink

Kifőztük magazinok

Regisztráció

*
*
*
*
*
*

A (*) jelölt adatokat kötelező megadni!