Már 8150 recept az oldalunkon

Kezdőoldal  //  Receptek  //  Tartósítás, befőzés  //  Aszalás
Kifőztük Gasztromagazin

Aszalás

2014. szeptember 04.
Aszalás

Hozzávalók

 • .

Elkészítés

 1.  

  Egy sima asztali aszalógépen is jó dolgok születhetnek. Az enyém teljesen egyszerű, névtelen aszalógép, olcsón jutottam hozzá. Ez az a fajta, ami kerek, öt tálcája van, és van rajta egy gomb, ami on/off beállítást tud.
   
  Használata során több mindenre jöttem rá: 
   
  • Nem szabad teljesen magára hagyni órákig, mert az egyik oldalon jobban, erősebben, gyorsabban szárít, mint a másik oldalon, így óránként legalább egyszer át kell rendezni a tálcákat... ugyanígy jobban szárítja az alsó tálcát, mint a felsőt, ezért ezt is folyamatosan pakolgatni kell... Tehát, ne hagyjuk magára egy éjszakára, mert az egyik oldal megég, kiszárad, a másik meg lehet, hogy még el sem készül...
  • Csendes, így egyáltalán nem zavaró az üzemeltetése. Egy rádió hangja simán elnyomja a gép hangját.
  • Isteni illatokat áraszt miközben a benne lévő zöldséget, gyümölcsöt szárítja.. Ez főleg a gyümölcsöknél kellemes, mert vannak zöldségek, amiknek illata engem kifejezetten zavart, ilyen például a lestyán, ami nagyon erős illatot áraszt. Erős, intenzív illatot. Ami viszont nagyon kellemes, amikor banánt, vagy kókuszt aszaltam... akkor olyan illat volt a gép működése közben, hogy az elmondhatatlan... Készült sárgabarackból lap is, ehhez sütőpapírt vágtam a tálcákra, a közepüket kilyukasztottam és erre kentem a leturmixolt sárgabarackot. 
  •  
  Ha most valaki megkérdezne, hogy megérte e megvenni az aszalót, illetve, tanácsot kérne, hogy vegyen-e, azt mondanám, hogy mindenképpen! Olyan dolgokat készítettem a segítségével, hogy egész télre meglesz a süteményekbe való aszalt gyümölcs, az ételekbe használható zöldségek. És ne felejtsük el, hogy a gép 43 fokon aszal, így ezek az ételek élők maradnak. Hogy miért jó, ha egy zöldség, gyümölcs élő marad? Többek között azért, mert a nyers növényi ételek vitaminokban, nyomelemekben, ásványi anyagokban gazdagok. Bőven tartalmaznak rostanyagot, amelyek serkentik a bélműködést, segítenek megszüntetni a székrekedést. A beleken gyorsabban áthaladó és onnan könnyebben kiürülő salakanyag kevésbé terheli a szervezetet. Az élő ételekben lévő enzimek lehetővé teszik a tápanyagok könnyű felszívódását, hőkezelés hatására azonban (kb. 55°C fok felett) lebomlanak, és ezek hiányában a különböző tápanyagok vagy nem is hasznosulnak, vagy a szervezetnek a saját tartalékaiból kell a szükséges enzimeket előállítani. Ugyanígy a vitaminok is tönkremennek a hőkezelés hatására. Nem igazán szeretnék jobban belemenni a tudományos fejtegetésekbe, akit bővebben érdekel, az interneten megtalálja a magyarázatot. De szerintem a kulináris élmény miatt is érdemes bárkinek beizzítani az aszalót.
   
  És amik készültek nálam:
   
  - paradicsom kb. 16 óra alatt
  - gomba (vargánya) pár óra, ez függ, a felszeletelt gomba vastagságától
  - banán 16 óra alatt
  - sült paprika (3-5 óra)
  - kókusz (uborkagyalun szeletelt kókusz pár óra alatt kiszárad)
  - cseresznye, meggy 30 óra alatt 
  - eper 6 óra alatt

   

   

__________________

__________________

 Partnereink

Kifőztük magazinok

Regisztráció

*
*
*
*
*
*

A (*) jelölt adatokat kötelező megadni!