Már 8150 recept az oldalunkon

Kezdőoldal  //  Receptek  //  Tartósítás, befőzés  //  Birsalmasajt
Kifőztük Gasztromagazin

Birsalmasajt

2012. október 04.
Birsalmasajt

Hozzávalók

 • 4 kg birsalma
 • 1 citrom leve
 • gyümölcscukor ízlés szerint
 • pirított dió, mogyoró (elhagyható)

Elkészítés

 1. A népszerű csemege hagyományos receptjét némileg átalakítva sokkal gyümölcsösebb és kevésbé kalóriadús birsalmasajtot készítek már évek óta. Főtt helyett sült birset használok, ami sokkal intenzívebb ízű, és csak annyi cukrot - abból is gyümölcscukrot - teszek hozzá, amennyi az ízesí-téshez szükséges. A dermedésről a birs természetes pektintartalma gondoskodik, az eltarthatóságot pedig az aszaláshoz hasonló szárítás biztosítja.

  A fedelével együtt beáztatjuk a sütéshez használandó cseréptálat (pataki tálat).

  Ledörzsöljük a birsalmáról a molyhos védőréteget, majd alaposan megmossuk. Feldaraboljuk, kivágjuk a magházát, de nem hámozzuk meg. Az így előkészített darabokat enyhén citromos vízben gyűjtjük.

  Az áztatóvíz kiöntése után a cseréptálba rakjuk a citromos léből kiszedett birset. (A sajt készítéséhez már nem kell a lé, de például kompót főzéséhez felhasználhatjuk.)
  A befedett tálban hideg sütőben indítva 200 fokon 70 percig sütjük a gyümölcsöt, majd legalább fél órán át a forró sütőben hagyjuk.

  Turmixoljuk vagy krumplinyomóval összetörjük a tálból kiszedett puha, vörösesbarnára sült birset. Annyi gyümölcscukrot adunk hozzá, amennyivel kellemesen édesnek érezzük. A szükséges mennyiség a birs fanyarságától és persze az ízlésünktől függ, de kilónként pár evőkanálnyinál nem kell több. Vastag aljú edényben állandó kevergetés mellett addig főzzük, míg sötétedni nem kezd, és be nem sűrűsödik – ez körülbelül fél óra.
  (A gyümölcscukor hamarabb karamellizálódik, és még a szárítás során is sokat mélyül a sajt színe.) A végén belekeverhetünk összevágott diót, mogyorót.

  Celofánnal bélelt formába vagy tepsire simítjuk (utóbbi esetben kb. ujjnyi vastagságú rétegben), és langyos, szellős helyen megszárítjuk. Ekkor is dúsíthatjuk dióval, mogyoróval olyanformán, hogy díszítésként belenyomjuk. Egy-két nap elteltével kiborítjuk a megdermedt sajtot, lehúzzuk az aljáról a celofánt, és időnként megforgatjuk, hogy minden oldalról ki tudjon száradni. Ezután tetszés szerint daraboljuk, és utána már zárt dobozban tartjuk, hogy ne száradjon keményre.

  A lapban szárított sajtból kivágott kis téglalapokat szaloncukornak is becsomagolhatjuk. Ebben az esetben a célhoz illően díszítjük a magokkal, illetve csomagolás előtt olvasztott csokoládéba márthatjuk őket. Ünnepi hangulatúak a süteménykiszúróval készített figurák is.
  A leeső részeket püspökkenyérhez vagy egyéb olyan süteményhez használhatjuk fel, amelyhez apróra vágott birsalmasajt vagy aszalt gyümölcs kell.

  Tipp: a sült birsalma mézzel megcsorgatva, pirított dióval megszórva egyszerű és ízletes desszert. A főtt masszát lekvárként is fogyaszthatjuk. Ebben az esetben üvegekbe töltjük, amelyeket légmentesen lezárunk, és száraz dunsztban hagyjuk kihűlni a csemegét.

  http://dulmina.blogspot.hu/

   

__________________

__________________

 Partnereink

Kifőztük magazinok

Regisztráció

*
*
*
*
*
*

A (*) jelölt adatokat kötelező megadni!