Már 8150 recept az oldalunkon

Kezdőoldal  //  Receptek  //  Tartósítás, befőzés  //  Birsalmasajt Otelló szőlővel
Kifőztük Gasztromagazin

Birsalmasajt Otelló szőlővel

2013. március 20.
Birsalmasajt Otelló szőlővel

Hozzávalók

 • 2 kg birsalma
 • 2 kg Othello szőlő
 • 2 kg cukor
 • 1 nagy citrom
 • ízlés szerint mogyoró, mandula

Elkészítés

 1. A birsalmasajt színe általában a karamelltől a közepes barnáig terjed. Ezt a sötétlila változatot tavaly próbáltam először, egyik kedves barátnőm nagymamájának ötlete alapján. Mindenkinek csak ajánlani tudom, nálunk felkerült az ismétlendők listájára.

  A szőlőt megmossuk, leszemezzük. Ha szőrös a birsalma felülete, akkor körömkefével megsikáljuk, a sima héjút elég csak lemosni, majd gerezdekre vágjuk. Amelyiknek penészes a magháza, azt eltávolítjuk, az épek maradhatnak. A gyümölcsöket kuktába tesszük épp csak annyi vízzel, hogy ne égjen le, amíg a szőlő ki nem engedi a levét. 20-25 perc alatt puhára fő a birs, és a szőlő héjából is szépen kifő a szín.

  A puha gyümölcsöt átpasszírozzuk, majd a cukor hozzáadása nélkül sűrűre főzzük. Ahogy sűrűsödik, egyre szorgalmasabban keverjük, hogy le ne égjen és ne nagyon köpködjön. Amikor már jó sűrű, hozzáadjuk a cukrot, amitől hirtelen meghígul, de kihűlés után majd visszasűrűsödik. Még negyed órát kevergetjük, utána fóliával vagy sütőpapírral kibélelt formákba töltjük. Amikor kihűlt és már kezd bőrösödni a teteje, konyharuhával letakarjuk. Meleg, száraz helyen, pl. szobai szekrény tetején hagyjuk, hogy megkeményedjen. 

  Lehet úgy is dermeszteni, hogy először a fele masszát töltjük a formába, megszórjuk dióval, mogyoróval vagy mandulával és befedjük a többi birsalmával. Felvágáskor a sajt közepén jól mutatnak majd a magok.

  Tipp: karácsonyra terveztem belőle csokoládéba mártott szeletkéket. A massza egy részét tálcán terítettem el, egy centiméter vastag rétegben, és csíkokat vágtam belőle. A fehér csokoládé nem akart felolvadni, kókuszzsírt hozzáadva is csak ragacsos krém lett belőle. Végül nem a szeletek végét mártottam a csokoládéba, hanem mindegyiknek a tetejét belenyomtam a krémbe. Ez érdekes, borzas felületet adott (mint a képen látható), amikor kihűlt. Így is nagyon tetszett minden megajándékozottnak.

  http://jokaja.hu/

   

__________________

__________________

 Partnereink

Kifőztük magazinok

Regisztráció

*
*
*
*
*
*

A (*) jelölt adatokat kötelező megadni!