Már 8150 recept az oldalunkon

Kezdőoldal  //  Receptek  //  Tartósítás, befőzés  //  Eper aszalása, tartósítása
Kifőztük Gasztromagazin

Eper aszalása, tartósítása

2013. június 26.
Eper aszalása, tartósítása

Hozzávalók

 • megmosott, leszárított eper

Elkészítés

 1. Az eper aszalása asztali aszalógépben és villanysütőben is történhet. A gázsütő erre a célra alkalmatlan, mert a legkisebb hőfokon is megég, karamellizálódik a gyümölcs ahelyett, hogy száradna. Ha aszaláskor a hőfok nem emelkedik 42-43 fok fölé, a gyümölcsben lévő enzimek nem sérülnek, így a gyümölcs alkalmas marad nyerskonyhai felhasználásra is. Ha lehetőségünk van, válasszunk biogazdaságból származó gyümölcsöt.

  Az epret többször váltott, bő vízben megmossuk. Ha túl homokosnak találjuk, pár percig áztatjuk, folyó víz alatt ismét átmossuk, majd lecsöpögtetjük. Vékony, maximum 1-2 mm-es szeletekre vágjuk, és aszalógép tálcájára vagy sütőpapírral bélelt sütőlapra rakosgatjuk. Egymáshoz minél közelebb helyezzük őket a jobb helykihasználás érdekében, arra figyelve, hogy ne fedjék egymást a szeletek.
  Amikor az aszalógép tálcái megteltek, bekapcsoljuk a gépet, majd nagyjából óránként ellenőrizzük, hogy mindenhol ugyanolyan hőfokon szárítja-e az epret. Ha szükséges, időnként cserélgessük a tálcákat, a legfelsőt alulra téve, illetve, a tálcák forgatásával, hogy a levegő mindenhol ugyanúgy szárítsa a szeleteket.
  Ha sütőben aszalunk, akkor a sütőt a legkisebb hőfokra állítjuk, ez ha lehetséges, 42-43 fok legyen. Ha ennél magasabb a legkisebb hőfok, akkor nyitva hagyjuk 10 cm-re a sütő ajtaját, és az eperszeleteket folyamatosan ellenőrizve szárítjuk/aszaljuk.
  Ez a művelet 25-30 órát vesz igénybe. Az elkészült epret kihűtjük, leszedjük a tálcáról vagy a sütőlapról. A gyümölcsszeleteket tiszta üvegbe tesszük, és felhasználásig hűvös, sötét helyen tároljuk.

  Készíthetünk az aszalt eperből sütemények, palacsinták ízesítéséhez használható olajat. Ez esetben mogyoró- vagy dióolajba teszünk pár szem szárított epret, adunk hozzá mazsolát, fahéjat, egyéb aszalványokat, vaníliarudat. Száraz, hűvös, sötét helyen tárolva sokáig eltartható, csinos üvegbe téve ajándékba is készíthetjük.

  Az epres porcukorhoz az aszalt epret kávédarálóba tesszük, kristálycukrot adunk hozzá, és együtt ledaráljuk.  A cukornak halvány rózsaszín színe és intenzív eperillata lesz. Süteményekhez ízesítésként vagy dekorációként is használhatjuk.

  http://szepsegtar.blogspot.com/

   

__________________

__________________

 Partnereink

Kifőztük magazinok

Regisztráció

*
*
*
*
*
*

A (*) jelölt adatokat kötelező megadni!