Már 8150 recept az oldalunkon

Kezdőoldal  //  Receptek  //  Tartósítás, befőzés  //  Főzési alapanyagok házilag   //  Fokhagymapehely és -por házilag
Kifőztük Gasztromagazin
Fokhagymapehely és -por házilag

Hozzávalók

 • fokhagyma tetszés szerinti mennyiségben

Elkészítés

 1. Bár a szárított, por vagy pehely formájú fokhagyma ma már mindenhol és olcsón megtalálható, talán érdemes mégis otthon elkészíteni. Ha valaki idegenkedik az ipari termékek ezen fajtájától (bár nincs mitől tartania), bátran készítse el otthon, sőt, akár egy nagyobb adagot is előállíthat egyszerre. Akinek van aszalógépe, azzal is készítheti, sütőben is megszárítható alacsony hőfokon, de amíg tart a kánikula, érdemes kihasználni a napfény erejét erre a célra is. 

  A fokhagymagerezdeket megtisztítjuk és késes aprítógépben felaprítjuk. Ha szép vékony fokhagymapelyhet szeretnénk, akkor krumplihámozóval érdemes a gerezdeket felszeletelni. Mindegy, hogyan készítjük, a felaprított-felszeletelt fokhagymát tepsibe terítjük és a nekünk legmegfelelőbb módon kiszárítjuk. Napon aszalva, 2-3 nap alatt csontszáraz pelyheket kapunk.  Ha meghagyjuk pehelynek, jól záródó csavaros üvegbe vagy vászon-, illetve papírzacskóba tesszük, ha port szeretnénk belőle, akkor kávédarálón tetszés szerinti finomságúra daráljuk. Ezt rögtön az erős napfényről bevéve tegyük meg, hogy ne ereszkedjenek, puhuljanak meg a pelyhek.

  A fokhagymaport is csavaros üvegben tároljuk.

  Felhasználáskor a főzés elején adjuk az ételekhez, és vegyük figyelembe, hogy a főzés, illetve állás során az íze intenzívebbé válik.

  http://edithreceptjei.blogspot.com/

   

__________________

__________________

 Partnereink

Kifőztük magazinok

Regisztráció

*
*
*
*
*
*

A (*) jelölt adatokat kötelező megadni!