Már 8150 recept az oldalunkon

Kezdőoldal  //  Receptek  //  Tartósítás, befőzés  //  Gyömbéres narancsdzsem
Kifőztük Gasztromagazin

Gyömbéres narancsdzsem

2013. február 05.
Gyömbéres narancsdzsem

Hozzávalók

 • • 1 kg bionarancs
 • • 2 nagyobb biocitrom
 • • 70 dkg cukor
 • • 10-15 dkg friss gyömbér

Elkészítés

 1. Ha már fogytán van a tavaly befőzött dzsemkészlet, most is főzhetünk a reggelikhez különlegesen finomat. Érdemes megkóstolni pirított kalácsszeleten is.

  Folyó víz alatt kefével alaposan lesikáljuk a gyümölcsök héját, majd a narancsot és a citromot is gerezdekre vágjuk. Szorosan egymás mellé tálba tesszük, és annyi vízzel öntjük fel, amennyi épp ellepi. Legalább egy éjszakán át áztatjuk.

  Kivesszük a gerezdeket a vízből, az áztatóvizet nagyobb lábasba öntjük. Éles késsel a gyümölcsöt apró kockákra vágjuk, eltávolítjuk belőle a magot, majd visszatesszük a vízbe. Kis lángon főzni kezdjük. A gyömbér héját lekaparjuk, a húsát apró kockákra vágjuk vagy lereszeljük. Amikor megpuhult a narancs és a citrom – ehhez akár egy óra is kellhet –, hozzáadjuk a cukrot, és erős lángon, kavargatva sűrűre főzzük. Amikor már sűrűsödik, beletesszük a gyömbért is. Akkor jó a dzsem állaga, ha a kanálról lustán, szalagszerűen folyik le. Ha meg akarunk győződni róla,hogy kellően sűrű-e, akkor kiskanálnyi mennyiséget tegyünk belőle hideg tányérra. Néhány perc múlva látni fogjuk, hogy kocsonyásodik-e a dzsem. Ha a tányért előtte mélyhűtőben tartottuk, a rácsöpögtetett dzsem pillanatok alatt megdermed.

  Ekkor tiszta üvegekbe töltjük, és rácsavarjuk a kupakot. 10 percre fejre állítjuk, majd visszafordítjuk az üveget, és száraz dunsztban hagyjuk kihűlni a dzsemet.

  Tipp: az átlagos citrusfélék héját viaszos bevonattal kezelik, hogy a hosszú szállítás alatt
  ne fonnyadjon és ne penészedjen meg. A nagyobb boltokban, áruházakban van már biopult, ott találhatunk kezeletlen héjú narancsot, citromot, ehhez a dzsemhez lehetőleg ilyet vegyünk.

  http://jokaja.hu/

   

__________________

__________________

 Partnereink

Kifőztük magazinok

Regisztráció

*
*
*
*
*
*

A (*) jelölt adatokat kötelező megadni!