Már 8150 recept az oldalunkon

Kezdőoldal  //  Receptek  //  Tartósítás, befőzés  //  Házi káposztasaláta
Kifőztük Gasztromagazin

Házi káposztasaláta

2013. január 17.
Házi káposztasaláta

Hozzávalók

 • Hozzávalók egy nagy befőttesüveghez (4250 ml)
 • 3-3,5 kg fejes káposzta
 • 1 szelet (kovászos) kenyér
 • só, szemes bors, köménymag, csöves paprika, darabka torma

Elkészítés

 1. A hordós káposzta nagyon finom receptek alapja, és csak úgy nyersen elcsipegetve is remek, sőt egészséges is. Nagy kincs, ha van megbízható árus, akinél valóban természetes érleléssel készült káposzta kapható. Sokszor kifoghatunk azonban olyan árut, amelyen érezhető, hogy „rásegítettek” a savanyodásra. Nyugodtan rászánhatjuk magunkat az otthoni érlelésre, nem olyan bonyolult, mint gondolnánk.

  Lehúzzuk a káposztáról a külső, fonnyadt, földes leveleket. Gerezdekre vágjuk, és kihasítjuk a torzsáját. Jó vékonyra legyaluljuk. (Konyhai robotgéppel dolgozva megkíméljük magunkat a készítés legnehezebb részétől.)

  Kimosunk egy nagy uborkásüveget, és kezdjük beletölteni a káposztát. Rétegenként lenyomkodjuk, de nem döngöljük le nagyon, hogy biztosan ki tudjon jönni belőle a levegő. Ízlés szerint szemes borsot, csöves paprikát, tormát, köménymagot szórunk a rétegekre. Ha tartósítani szeretnénk a káposztát, akkor érdemes a borsot leforrázni, hogy elpusztítsuk a ráncos héján megülő mikroorganizmusokat. A nagy uborkásüvegbe 2,5-3 kg káposzta fér. Miután megtöltöttük, felöntjük vízzel, amelyben feloldottunk 3 evőkanál sót. A tetejére teszünk egy darabka kenyeret – lehetőleg kovásszal sütöttet –, és kis tányérral lefedjük az üveget (nem kell légmentesen lezárni). Kávéfilterbe, papírszalvétába vagy konyhai papírtörlőbe csomagolva egyben kiemelhető a kenyér, nem esik szét.  Szobahőmérsékleten hagyjuk megsavanyodni a káposztát. A kenyérnek nem kell végig rajta maradnia: amikor látjuk, hogy alaposan beindult az érés, levesszük. Ha kilógna a káposzta teteje, sós vizet töltünk rá. Az üveget tálcára állítjuk, hogy ne kelljen konyhát takarítanunk, ha kihabzana belőle a lé. Ha gyorsítani akarjuk a folyamatot, akkor legalább egy éjszakára, vagy akár a káposzta teljes megsavanyodásáig 40-50 fokos sütőbe tesszük az üveget.

  Eddig tulajdonképp ugyanazt csináltuk, mint az uborka kovászolásakor. Nem nagyon érdemes fél üveggel savanyítani, mert az után is ugyanannyit kell mosogatni, pakolni. Ha nem fogy el egyszerre a káposzta, és nem szándékozunk 1-2 héten belül felhasználni, akkor a maradékot konzerválnunk kell. Ehhez csavarkupakos üvegbe tesszük, és kigőzöljük. Hagyományos módon, vízfürdőben forralva addig melegítjük, amíg gyöngyözni nem kezd az üvegben levő folyadék, amelynek ekkor 80 fok körüli a hőmérséklete. Ez elég a tartósításhoz. Hőmérséklet beállítására alkalmas villanytűzhely sütőjében 90 fokon, lehetőleg légkeveréssel hőkezeljük a tepsibe állított üvegeket. Legalább 1,5-2 óra kell ahhoz, hogy a tartalmuk közepe is átmelegedjen.


  Tipp: a fűszerezést tetszés szerint módosíthatjuk. Sok helyütt előszeretettel szórnak bele birsalmagerezdeket is. A gyönyörű színek kedvelői készítsék el egyszer lila káposztából.

  http://jokaja.hu/

   

__________________

__________________

 Partnereink

Kifőztük magazinok

Regisztráció

*
*
*
*
*
*

A (*) jelölt adatokat kötelező megadni!