Már 8150 recept az oldalunkon

Kezdőoldal  //  Receptek  //  Tartósítás, befőzés  //  Körtedzsem szőlővel
Kifőztük Gasztromagazin

Körtedzsem szőlővel

2012. szeptember 03.
Körtedzsem szőlővel

Hozzávalók

 • 1 kg érett szőlő (tetszés szerint fehér vagy piros)
 • 1/2 kg érett körte
 • 1 fahéjrúd
 • 1 tasak 3:1 dzsemfix, vagy 1 púpozott teáskanál Stabark

Elkészítés

 1. A természet nagy ajándéka ősszel a sokféle finom szőlő. Hozzáadott cukor vagy egyéb édesítő nélkül készíthetünk velük dzsemeket, amelyek mégis kellemesen édesek és nagyon-nagyon gyümölcsösek.

  Leszemezzük, megmossuk a szőlőt, és időnként megkeverve puhára főzzük. Ezután szitán áttörjük, és a fennakadt magot, héjat csöpögni hagyjuk.

  Megmossuk, hámozzuk a körtét, majd apró darabkákra vagdosva a szőlőlébe tesszük. Kevés szőlőlével simára keverjük a dzsemfixet, majd hozzáadjuk az egészhez. Időnként megkeverve addig főzzük, míg meg nem puhulnak a körtedarabkák; ez forrástól számítva 1-2 perc. A főzés idejére a fahéjrudat is belerakjuk.

  Kiforrázott üvegekbe kanalazzuk, rájuk csavarjuk a fedőt, pár percre fejre állítjuk, majd visszafordítva száraz dunsztban hagyjuk őket kihűlni.

  Tipp: darabosabb lesz a dzsem, ha nagy szemű szőlőt használunk, amelyből nem lét nyerünk, hanem kettévágjuk a szemeket, és eltávolítjuk belőlük a magokat. Körte helyett más gyümölcsből is készíthetünk ilyen módon édesített dzsemet. Én például csináltam már bodzából, birsalmából és cseresznyéből is (utóbbihoz nem friss, hanem eltett szőlőlét használtam).

  http://dulmina.blogspot.hu/

   

__________________

__________________

 Partnereink

Kifőztük magazinok

Regisztráció

*
*
*
*
*
*

A (*) jelölt adatokat kötelező megadni!