Már 8150 recept az oldalunkon

Kezdőoldal  //  Receptek  //  Technikák, praktikák és egyebek  //  Búzakéve asztali dísz
Kifőztük Gasztromagazin

Búzakéve asztali dísz

2013. július 01.
Búzakéve asztali dísz

Hozzávalók

 • Elkészítéséhez az alábbiakra van szükség:
 • Alapanyagok:
 • nagyobb csokor érett búzaköteg
 • zabszálak
 • Kellékek:
 • színes jutaszalag
 • kötöződrót

Elkészítés

 1. A búza a föld egyik legelterjedtebb gabonája. Szeretjük, mert nagyon ízletes kenyér, cipó és más finomság készül belőle. Régészeti leletek bizonyítják, hogy már nomád őseink is használták. Címereinken és festményeken a mezőgazdaság és a bőség, az új kenyér jelképeként ábrázolják. Kevesen tudják, hogy eredetileg nem augusztus 20-án adtak hálát az új kenyérért.

  A Szent István-napi esemény valójában Darányi Ignác nevéhez köthető, aki aratóünnepeket szervezett a 19. században a kirobbant arató-sztrájkok megfékezésére.

  A középkori Magyarországon július 15-én tartották az új kenyér napját. A kenyeret a templomba vitték, ahol megáldották, megszentelték.

  A hagyomány szerint Kr. után 45-ben ezen a napon az apostolok útrakeltek, és már nemcsak a palesztinai zsidóknak, hanem minden népnek hirdették az evangéliumot. Ehhez 
  a naphoz köthető az aratási felvonulás is, amikor a kalászkoszorút vivő lányokat lovas kocsin követték a többiek. Első útjuk a templomhoz vezetett, ahol hálaimát mondtak az aratás befejezéséért. Mostanság nemzetiszín szalaggal átkötött megszentelt kenyérből szelt darabbal kínálják az ünnep résztvevőit augusztus 20-án.

  Most az idei aratásból gyűjtött búza és zabszálakat kötöttem kévébe, hogy mindezek jelképeként díszíthesse az ünnepi asztalt.

  A szálakat egymáshoz rendezve kisebb kötegeket fogunk össze, és ha elértük a kívánt vastagságot, összefogjuk a dróttal. (Óvatosan húzzuk a hurkot, nehogy eltörjük a szárakat.)

  Égszínkék jutaszalaggal díszítjük, és az asztalra állítjuk. A munkánk akkor tökéletes, ha önmagában is megáll
  a kéve.

  http://ceffavirag.hu/

   

__________________

__________________

 Partnereink

Kifőztük magazinok

Regisztráció

*
*
*
*
*
*

A (*) jelölt adatokat kötelező megadni!