Már 7646 recept az oldalunkon

Kezdőoldal  //  Receptek  //  Technikák, praktikák és egyebek  //  Csemegekukorica főzése
Kifőztük Gasztromagazin

Csemegekukorica főzése

2012. július 18.
Csemegekukorica főzése

Hozzávalók

 • .

Elkészítés

 1. A nyár természetesen nem múlhat el főtt kukorica nélkül. Ahhoz, hogy igazán ízletes legyen ez az egyszerű csemege, mind a beszerzés, mind a főzés terén érdemes odafigyelni néhány dologra.

  A végeredmény szempontjából kulcsfontosságú, hogy milyen minőségű kukoricát veszünk. Ha megfelelő az alapanyag, akkor elrontani sem lehet, ha viszont nem az, akkor minden hiába.

  Amire figyeljünk a piacon vagy a boltban:

  A kukoricacsöveket jellemzően darabra árulják, de nem feltétlenül a legna-gyobbakkal járunk a legjobban. Csak a frissen szedett kukorica ízletes, ezért elsődleges szempont, hogy a csövek külső héja ne legyen száraz, barnás vagy hiányos (mert már leszedték róluk a szárazat, hogy frissebbnek nézzenek ki).
  A zöld héjat széthúzva szép, viszonylag egyenletes, se túl apró, se túl nagy szemek legyenek láthatók. Nagyon pici vagy ritkás szemek esetén kevés az ehető rész, ha pedig a szemek szinte összenyomják egymást, és a közepük kezd behúzódni, akkor igencsak öreg csőhöz van szerencsénk. A cső ne tűnjön száraznak, keménynek. Lehet fehér vagy sárga, mindkét színben vannak jó fajták (az út mentén begyűjtött takarmánykukorica viszont sajnos nem finom). Annyit érdemes venni, amennyi egyszerre belefér a főzőedénybe, és amennyivel lehetőleg teljesen kitöltött rétegeket rakhatunk. Mivel kerek a lábas vagy a fazék, ezért a csövek hossza között nyugodtan lehet egy kis eltérés.

  A beszerzés után következik a főzés, mégpedig lehetőség szerint azonnal:

  A legkülső leveleket eldobjuk, a többit félrerakjuk. Minél alaposabban eltávolítjuk a selymet. A legalsó szemek alatt levágjuk a csövek végét. A félretett héj felével kibéleljük a főzőedény alját, elrendezzük rajta a csöveket, majd az egészet lezárjuk a héj másik felével. (Ha valamelyik cső túl hosszú, és emiatt nem fér fektetve az edénybe, akkor azt kettévágjuk vagy -törjük.) Felöntjük annyi vízzel, amennyi a csöveket ellepi. (Érdemes közben egyik kézzel lefogni őket, mert feljönnek a víz tetejére, és nem látszik, mikor elég a víz.) Lefedve felforraljuk, majd takarékon 10-15 percig főzzük (nem tovább, mert különben megkemé-nyedik, és az idősebb csövekből az a kevés íz is kilúgozódik). Tányérra szedjük, kicsit hűlni hagyjuk, és már fogyasztható is. Ehetjük ízesítés nélkül vagy ízlés szerint sóval, fűszervajjal kiegészítve. A maradékot a főzővízben hagyjuk
  (így nem szárad meg), majd kihűlés után a levelek nélkül a hűtőszekrényben tartjuk, ahol egy-két napig eláll. Hidegen is finom.

  Tipp: akkor is érdemes a beszerzés után minél hamarabb megfőzni, ha nem azonnal fogy el, mert főtten eltéve jobban megőrzi a minőségét, mint nyersen tárolva. A főzővizet felhasználhatjuk levesalapnak.

  http://dulmina.blogspot.hu/

   

__________________

__________________

  Partnereink

Kifőztük magazinok

Ki van online

Oldalainkat 1159 vendég és 1 tag böngészi

 • mely13

Regisztráció

*
*
*
*
*
*

A (*) jelölt adatokat kötelező megadni!