Már 7790 recept az oldalunkon

Kezdőoldal  //  Receptek  //  Technikák, praktikák és egyebek  //  Csicsóka
Kifőztük Gasztromagazin

Csicsóka

2014. szeptember 19.
Csicsóka

Hozzávalók

 • .

Elkészítés

 1. Ebben az évben új rovattal jelentkezik Mandy kertje: a boltok polcain szereplő azon zöldségkülönlegességeket veszi sorra, amiket akár a saját kertünkben is termeszthetünk.

  A csicsóka a napraforgó rokona. Télen a család konyháját gazdagítja, de a virágágyásban is dekoratív növény. Nem válogat a talajban; sem trágyázást, sem öntözést nem igényel. Ősszel, a fagyok előtt vagy tavasszal, amint kiengedett a talaj, kb. 10 cm mélyre ültetjük a gumókat. Közel 3 méter magasra is megnő, ezzel a helyválasztáskor számolnunk kell. Termete miatt a kerítés mellé ültetve van a legjobb helyen, és mivel elég agresszív térhódító, célszerű a kiskerti vetésforgón kívüli területre ültetni. A gumókat a zöld részek elhalása után kezdhetjük szedni. Ne aggódjunk, ha a növény nem virágzik, gumókat ilyenkor is találunk alatta. A burgonyával ellentétben a csicsóka nem érzékeny a fagyra, így nyugodtan maradhat a talajban.

  Egyszerre mindig csak annyit szedjünk fel, amennyit felhasználunk, mert a földből kivéve a minősége hamar romlik. Ha télen nehezen feltörhető, agyagos talajba vetettük, akkor homokba vermeljük el a kiszedett gumókat: egy nagy faláda aljára 3-5 cm magasan homokot szórunk, ráteszünk egy réteg gumót, arra újra homok, majd ismét gumó és így tovább; a tetejére homok kerüljön. Tavaszra már csak annyi gumót hagyjunk a talajban, amennyit szaporítani szeretnénk, egyébként könnyen átveheti az uralmat a kertben.

  A csicsóka számos jó tulajdonsága közül ki kell emelnünk, hogy a burgonyához képest öt-hatszoros a rosttartalma. Az íze hasonlít a burgonyáéhoz, de sokkal édesebb. Kedvező élettani tulajdonságai miatt cukorbetegek étrendjébe is beilleszthető.

  A magas rosttartalom miatt figyelni kell arra, hogy fokozatosan vezessük be az étrendbe, mert fogyasztása az arra érzékenyeknél puffadást, szélgörcsöt okozhat. Az efféle tüneteket enyhébbé tehetjük, ha a belőle készült ételek ízesítéséhez borsikafüvet is használunk.

  http://www.mandykertje.hu/

   

   

   

   

__________________

__________________

 Partnereink

Kifőztük magazinok

Ki van online

Oldalainkat 0 vendég és 0 tag böngészi

Regisztráció

*
*
*
*
*
*

A (*) jelölt adatokat kötelező megadni!