Már 8150 recept az oldalunkon

Kezdőoldal  //  Receptek  //  Technikák, praktikák és egyebek  //  Kerti feladatok - február
Kifőztük Gasztromagazin

Kerti feladatok - február

2014. szeptember 19.
Kerti feladatok - február

Hozzávalók

 • .

Elkészítés

 1. Egy kis segítség, ha idén úgy döntenél, hogy saját magadnak termelsz több-kevesebb zöldséget. A feladatokat hetekre bontjuk le, bármikor be lehet kapcsolódni.

  Odabenn a szobában:

  Készülünk a szezonra
  A múlt héten terveztünk; van egy listánk a növényekről, amiket az idén termeszteni szeretnénk, és ha minden igaz, akkor a helyük is megvan a kertben. Mivel a hidegtűrőbb növényeket már februárban kezdhetjük előnevelni, ideje átnézni a felszerelést, és beszerezni, ami még hiányzik.

  1. Szaporítóedények
  Néhány héten belül ezekbe vetjük majd a magokat. Szerintem az a legjobb, ha kifejezetten erre a célra tervezett, több lyukú tálcát veszünk, hozzáillő szívatótálcával, mert ez könnyen mozgatható és lefedhető, ami a későbbiekben, amikor már eddzük a palántákat, a hasznunkra lesz. Ugyanakkor teljesen jó a tejfölösdoboz, a komposztálható cserép – ez utóbbit egyenesen a földbe ültethetjük, mert el fog bomlani – vagy a tőzegpogácsák és a hozzájuk való tálca is. 
  Ha tűzdelni kell a palántákat, akkor nagyobb cserepek is kellenek, alátéttel együtt. 
  Nézzük át, hogy mi van és mi nincs otthon, és lassanként érdeklődjünk a kertészeti boltokban vagy osztályokon, hogy mit mikor fogunk náluk megtalálni. Ha a házi megoldásokat használjuk, akkor kezdjük el azokat is előkészíteni.

  2. Közeg
  Szándékosan nem földet írok, mert nem csak földbe lehet palántázni. A klasszikus vetőközeg jó vízáteresztésű, nem tömör, hogy a gyökerek könnyen fejlődhessenek, de a növény ne álljon vízben, ugyanakkor ne száradjon ki. Ehhez vásárolhatunk palántaföldet, használhatunk sterilizált kerti földet, virágföld és homok keverékét, kókuszrostot vagy tőzegpogácsát, kinek mi a szimpatikus. 
  Lassanként ezeket is beszerezhetjük, vagy saját magunk bekeverhetjük.

  3. Jelölés
  Igen, tudom, mindenki mindenre emlékszik majd 3 hónap múlva is. Ott állunk majd 2 teljesen egyforma paprikapalánta mellett, és nem vakarjuk a fejünket, hogy melyik volt az, ami még ránézésre is csíp, és melyik az, amelyiket a reggeli szendvicsre szántuk (meg ígértünk belőle a szomszéd néninek is), hanem magabiztosan felkapjuk a megfelelő palántát. De ha mégis van egy icipici esélye annak, hogy elfelejthetjük, hogy miben mi van, akkor szükségünk lesz valamilyen jelölő eszközre. Ez lehet címke a cserép oldalán, fogpiszkálóra tűzött zászlócska, írott nyelvlapoc (nem tévedés, ez a neve) vagy kifejezetten erre a célra készített jelölő lapka. 
  Ha magunk készítjük, akkor essünk neki unalmas óráinkban, ha maradt tavalyról, akkor szedjük elő és újítsuk fel, ha nincs, akkor szerezzük be.

  4. Takarás
  A csírázáshoz szükséges pára biztosításához kell majd valami, amivel letakarjuk a szaporítóedényeket, de ami átengedi a fényt; ez lehet fólia vagy üveglap. Szintén az a feladat, hogy készítsük elő vagy vásároljuk meg.

  Odakinn a szabadban:
  1. Ha esik a hó, fontos, hogy lerázzuk azokról az ágakról, amelyeket lehúz a súlyuk, nehogy letörjenek.
  2. Ha szép az idő, és nem fagy, akkor kezdjük el a bokrok, a fák trágyázását. 
  3. Ahogy melegszik az idő, előbújnak a gyomnövények is, azokat is ideje eltávolítani.
  4. Ha még nincsenek készen az ágyások, dolgozzunk azokon is.

  http://www.mandykertje.hu

   

   

   

   

__________________

__________________

 Partnereink

Kifőztük magazinok

Regisztráció

*
*
*
*
*
*

A (*) jelölt adatokat kötelező megadni!