Már 8150 recept az oldalunkon

Kezdőoldal  //  Receptek  //  Technikák, praktikák és egyebek  //  Kerti feladatok - január
Kifőztük Gasztromagazin

Kerti feladatok - január

2014. szeptember 19.
Kerti feladatok - január

Hozzávalók

 • .

Elkészítés

 1. Egy kis segítség, ha idén úgy döntenél, hogy saját magadnak termelsz több-kevesebb zöldséget. A feladatokat hetekre bontjuk le, bármikor be lehet kapcsolódni.

  Feladatok a hétre (január 3. vagy 4. hete):

  Odabenn a szobában:
  Készíts tervet!
  Minden kertben lehet zöldséget termeszteni, csak néhány dolgot át kell gondolni ahhoz, hogy tudd, mivel érdemes próbálkozni. Természetesen mindenki mindenből sokat akar, ebbe a hibába sok kezdő kertész beleszalad. Sőt, még a nem olyan kezdők is. :-)

  1. Mérd fel a kertedet, gondold át, hogy miket szeretnél ültetni!
  Milyen a kert talaja? Mennyi a fény és az árnyék? Mekkora hely van? Mivel fogsz locsolni? Ez utóbbi feladat mennyi időbe kerül?
  Alapszabály, hogy a gyökérzöldségek általában nem szeretik a kötött talajt, a káposztafélék viszont nem igazán szeretik a homokot. Hiába szeretnél paprikát termeszteni, ha a kertet beárnyékolja a szomszédos ház, illetve szép dolog lenne a mindennapi saláta, de ha teljes napfényt kap júliusban, akkor bizony felmagzik és/vagy kiég.
  A locsolás jelen pillanatban nem tűnik problémásnak, de gondolj bele, hogy nyáron mennyi időt tudsz rászánni. Vannak növények, amelyek alapos belocsolással kibírják a pár napos nyaralást, mások viszont naponta kétszeri öntözést igényelnek.

  2. Írd fel a kedvenc zöldségeiteket egy papírra!
  Bután hangzik, de ne termessz olyasmit, amit nem fogtok megenni. Van fagyasztód? Kamrád? Gondold át, hogy melyik zöldséget mire fogod használni! Az igényeidhez válaszd ki a fajtákat!
  Például ha szeretitek a zöldbabot, és van helyed tárolni, akkor ültess annyit, hogy télire is jusson. Ha viszont nincs módod tartósítani, akkor elég pár bokor, mert ha egyszer beindul a termés, akkor könnyű "belefulladni".
  A zöldségek mellé írd oda az igényeit, és aminek látod, hogy nem lesz jó a kertben, azt húzd ki.

  3. Számolj utána!
  Nem kell komoly kimutatást készíteni, csak egy gyors fejszámolást: amit nem éri meg termeszteni, az kihúzzuk a listáról. Mire gondolok? Például a krumplira. Sok helyet igényel, rendszeres törődést, locsolást, krumplibogár-szedegetést, viszont pár száz forintért meg lehet venni. De ha van rengeteg hely, laza a talaj, és nagyrészt otthon vagy, akkor persze, termeszd. Ha viszont kis helyed van, akkor válassz helyette olyasmit, amit a boltban drágán tudnál megvenni és/vagy nem is lehet felétek kapni.

  4. Kezd kicsiben!
  Apró lépésekben haladj! Tudom, nagyon nehéz ellenállni a csábításnak, hogy minden szóba jöhető négyzetcentimétert megművelj, de kezdetben nem ez a cél. Kezdj kis helyen, pár könnyen nevelhető növénnyel, és ha belejössz, akkor lehet bővíteni a palettát.

  5. Rajzolj!
  Megint csak nem kell mérnöki pontosságú tervet készíteni, de jó, ha látod, hogy mi hova fér majd el. A napigényes növényeket napos helyre tedd, az árnyékkedvelőket is a megfelelő helyre, és tartsd be az ajánlott térközöket. Ha valami nem fér be, akkor sajnos választani kell. A helyet jobban ki lehet használni, ha abban gondolkodsz, hogy a rövid tenyészidejű zöldségekből lesznek váltott ágyásaid; ilyenek például a retek, a saláta vagy a rövid tenyészidejű sárgarépa.

  Odakinn a szabadban:

  Készítsd elő az ágyásokat!
  Ha szép az idő, akkor használd ki: javítsd meg a szegélyeket, teríts le egy adag komposztot, vagy kapálj be a földbe egy adag trágyát.
  Ha most kezdesz neki a kertészkedésnek, akkor készítsd elő a helyet: magas ágyások, föld feltörése, támasztékok elkészítése, ami csak belefér az idődbe.
  Ha erkélykertész vagy, akkor nézd át a felszerelést, és írd össze, hogy mire lesz szükséged a szezonban. A kertészeti osztályokon is érdemes nézelődni, hátha szezon előtt elkapsz egy jó leárazást.

  http://www.mandykertje.hu

   

   

   

   

__________________

__________________

 Partnereink

Kifőztük magazinok

Regisztráció

*
*
*
*
*
*

A (*) jelölt adatokat kötelező megadni!