Már 8150 recept az oldalunkon

Kezdőoldal  //  Receptek  //  Technikák, praktikák és egyebek  //  Különleges zöldségek kalauza - A rukkola
Kifőztük Gasztromagazin
Különleges zöldségek kalauza - A rukkola

Hozzávalók

 • .

Elkészítés

 1. Különleges zöldségek kalauza - A rukkola

  A rukkola (vagy más néven borsmustár) jellegzetesen kesernyés ízű, leveles zöldség. Tapasztalataim szerint a tavaszi vetést hagyni kell felmagozni, és az ősszel kibújó növények remekül áttelelnek akár kemény hidegben is. Enyhébb időben, mint az idei, a növény gyakorlatilag egész télen át folyamatosan szedhető. A nagyáruházak polcain általában a nagy levelű változat magjait találjuk, de kis utánajárással más változatokat (például tölgylevelű, édes) is beszerezhetünk. Cserépben és balkonládában is nevelhető, így akár a konyhaablakban is próbálkozhatunk a termesztésével.

  Legjobban kora tavasszal vagy késő ősszel csírázik, a nagy melegben és nagy hidegben leáll a fejlődése. Gyorsan nő, a vetéstől számított 3-4 héten belül már szedhető. Soha ne tövestől szedjük, mindig csak a zsenge leveleket tépjük le, és figyeljünk rá, hogy a növekedő hajtásokat ne sértsük meg. Nagyon ellenálló növény, az öntözést meghálálja, de nem igényli. Ha hagyjuk a kertben felmagozni, akkor gyakorlatilag csak egyszer kell elvetnünk, utána folyamatos lesz utánpótlás.

  A fiatal, zsenge leveleket salátaként fogyaszthatjuk. Aki nem szereti az intenzív ízét, annak javasoljuk, hogy valamilyen semleges salátával keverve fogyassza. Az öregebb, húsosabb leveleket főzéshez illetve sütéshez használjuk. A virágait szintén salátában fogyaszthatjuk, az ízük nem annyira intenzív, mint a leveleké, ezért a növénnyel barátkozóknak is bátran ajánljuk.

  A rukkolának magas az A, C és K vitamin tartalma, valamint sok kalciumot és vasat is tartalmaz.

  http://www.mandykertje.hu/

   

   

   

   

__________________

__________________

 Partnereink

Kifőztük magazinok

Regisztráció

*
*
*
*
*
*

A (*) jelölt adatokat kötelező megadni!