Már 8150 recept az oldalunkon

Kezdőoldal  //  Receptek  //  Technikák, praktikák és egyebek  //  Különleges zöldségek kalauza - salátafélék
Kifőztük Gasztromagazin
Különleges zöldségek kalauza - salátafélék

Hozzávalók

 • .

Elkészítés

 1. Avagy van élet az ecetes fejes salátán túl is. A jó hír pedig az, hogy vannak fajták, amik kevésbé vízigényesek, a nyári meleget is jobban viselik, sőt van, amelyiket a hó alól is szedhetjük.
  A klasszikus fejes saláta sok helyet, vizet, odafigyelést igényel, és ha nem kap elég vizet, akkor hajlamos túl kemény lenni. Ezt a gondot kiküszöbölhetjük, ha korai fajtákat választunk, amelyek akár már május elején elérik a végleges nagyságukat, így a csapadékosabb tavaszi idő locsol helyettünk. Ezeket a fajtákat januártól a konyhaablakban nevelhetjük, a hó olvadása után már kerülhetnek is az ágyásokba, és ahogy említettük, már májusban szedhetők.
  A tépősalátákat érdemes keverékben ültetni; jellemzőjük, hogy nem alkotnak fejet, inkább lazán illeszkednek egymáshoz a leveleik. A külső levelek időnkénti vágásával – ha elég időt hagyunk a növénynek a regenerálódáshoz – 4-5 alkalommal is szedhetők. Ültetésük előtt fellazítjuk a talajt, lazán kiszórjuk a magokat, majd alaposan belocsoljuk. 2-3 leveles állapotban érdemes 1 cm-re egyelni – a kiszedett növények külön ültetve akár rendes fej nagyságúra is megnőnek –, majd amikor a levelek elérik az ujjnyi hosszt, már szedhetjük is. Nagyon jó fajta az amerikai barna, a tölgylevél, a salad bowl és a lollo is. A tépősaláták helyigénye nem túl nagy, egy széles, hosszú virágládában a balkonon is megteremnek.
  A jégsaláta néven ismert saláta igazán kemény, ropogós, jól eltartható, tapasztalatunk szerint hó alá vetéssel fejesedik a legjobban, de csak olyan kertészeknek ajánljuk, akik meg tudják oldani a folyamatos csapadék-utánpótlást.
  A téli saláták, mint a cikória és az endívia, őszi vetéssel indulnak, a telet a hó alatt töltik, és kora tavasszal fejesednek. Jellemzőjük, hogy kissé kesernyések; főleg főzéshez ajánlottak.

  www.mandykertje.hu

   

   

   

   

__________________

__________________

 Partnereink

Kifőztük magazinok

Regisztráció

*
*
*
*
*
*

A (*) jelölt adatokat kötelező megadni!