Már 8150 recept az oldalunkon

Kezdőoldal  //  Receptek  //  Technikák, praktikák és egyebek  //  Földieper a balkonon
Kifőztük Gasztromagazin

Földieper a balkonon

2013. december 12.
Földieper a balkonon

Hozzávalók

 • .

Elkészítés

 1. A balkonkertészeknek sem kell lemondaniuk arról, hogy saját termésű gyümölcsük legyen. A földieper például kimondottan alkalmas kis helyen való nevelésre. Az egyik legegyszerűbb termesztési mód, ha balkonládába ültetjük a töveket.

  Legjobb, ha folyton termő fajtát választunk magunknak, hiszen erről többször is szüretelhetünk, ami elég fontos szempont, ha kevés a helyünk.

  A földieper napos, szellős helyet igényel. Arra nagyon figyeljünk, hogy az érő gyümölcsök ne érjenek a talajhoz! Erre a legjobb módszer, ha kilógatjuk a termést a ládából.

  A balkonládát úgy készítjük elő, hogy az aljába egy réteg kavics vagy agyaggranulátum, esetleg zeolit kerüljön, hogy a felesleges víz el tudjon folyni, de a nedvesség ne távozzon el túl gyorsan.

  A kavicsra egy réteg, kb. 5 cm vastag komposzt kerül. Ez ahhoz szükséges, hogy elég tápanyag legyen a virágzáshoz és a gyümölcs-neveléshez.

  Erre kerül egy réteg virágföld, ez a láda pereme alatt kb. 5 centivel érjen véget.

  Az epertöveket kissé beáztatjuk, majd körülbelül tenyérnyi távolságot hagyva köztük, beültetjük a ládába. Ha a gyökerek túl hosszúak, picit visszavágjuk. Ültetés után alaposan megöntözzük a növényeket.

  A földieper folyamatosan igényli, hogy a töve nedves maradjon, ezért ha melegszik az idő és még nem sűrű a növény levélzete, akkor mulccsal vagy szalmával betakarjuk a töveket. Az érett gyümölcsöt folyamatosan leszedjük, ezzel biztosítjuk a további virágzást.

  Ha a ládát télre hűvös, kb. 5 fokos (mindenképpen fagymentes) helyre tesszük, akkor az eper a következő évben is teremni fog, ha adunk neki friss komposztot. A harmadik évben szétbontjuk a ládát, elválasztjuk a töveket, és megint elültetjük.

  A földieper jól bírja a hideget, de mivel a láda kicsi, könnyen átfagy, az pedig nem tesz jót a növénynek. Ha van rá lehetőség, akkor a töveket az utolsó termések leszedése után ültessük szabad földbe, és csak tavasszal tegyük vissza a ládába!

  Tipp: a növényt úgy is átteleltethetjük, hogy virágládástól újságpapírral bélelt papírdobozba tesszük, a tő föld fölötti részét zöldséghálóval körültekerjük, és szélvédett helyre rakjuk (pl. teraszra). Időnként - ha jó az idő - kevés vízzel meglocsoljuk.

  http://www.mandykertje.hu/

   

   

__________________

__________________

 Partnereink

Kifőztük magazinok

Regisztráció

*
*
*
*
*
*

A (*) jelölt adatokat kötelező megadni!