Már 8150 recept az oldalunkon

Kezdőoldal  //  Receptek  //  Technikák, praktikák és egyebek  //  Paradicsomi paradicsomok
Kifőztük Gasztromagazin

Paradicsomi paradicsomok

2014. január 16.
Paradicsomi paradicsomok

Hozzávalók

 • .

Elkészítés

 1. A legtöbb kiskerttulajdonos paradicsomot is ültet, mert a paradicsom alapvetően igénytelen növény. Ha kap elég fényt, meleget és nedvességet, akkor szépen terem szinte bárhol, csak a megfelelő fajtát kell megtalálnunk.

  Ebből a növényből létezik kis, közepes és nagy szemű, fürtös, kerek, hosszúkás, körte formájú és gerezdes, piros, sárga, narancssárga, fekete, lila, cirmos, színátmenetes, kis törzsű és futó, egyenesen növő és bokrosodó, és ezek megszámlálhatatlan variációja.

  Kérdés, hogy milyen fajtát válasszunk. Ez függ attól, hogy mekkora helyünk van (balkonláda vagy ágyás a kertben, esetleg üvegház).
  Attól is függ, mire szeretnénk majd használni a paradicsomot (frissen fogyasztani, befőzni, paradicsomlének vagy savanyúságnak). Fontos az is, hogy mennyi időt tudunk a növény gondozására szánni.

  Balkonládás termesztéshez kifejezetten erre a célra szánt magvakat vagy palántákat vásároljunk! Ezek kicsire nőnek, nem kell őket sem karózni, sem alakítani, sokat virágoznak, és általában apró, de édes a termésük. Fejenként egy-két tővel érdemes számolni, abból egész nyáron lesz friss paradicsom. Saját tapasztalat, hogy egyszerre két-három fajtát érdemes tartani, mert ha esetleg az egyiket megtámadja valami vagy nem úgy fejlődik, ahogy szeretnénk, a többi kompenzálni tudja a kiesést.

  Ha van módunk támasztékot építeni és a talajfelületet korlátozott, akkor az oszlopos vagy fa típusú paradicsomokat érdemes választani. Ezek nem ágaznak el, felfelé nőnek, ha folyamatosan a támaszték köré tekerjük a növényt.

  Ha minden irányban nagy helyünk van, akkor bokros fajtákkal érdemes próbálkozni. (Ajánljuk például a mini körte változatot.)

  A fajta jellemzőit minden esetben el kell olvasni a vetőmag zacskóján. A paradicsomra különösen igaz, hogy nagyon fontos a megbízható forrásból beszerzett vetőmag. Az úgynevezett visszaszedett magokból nem szerencsés újra vetni.

  A magokat jó vízáteresztő talajba vetjük, nem túl mélyre, meleg helyen csíráztatjuk őket, ezután kapjanak fényt. Ha esetleg megnyúlnának, nem kell aggódni, ha erős szárat nevelnek, nem lesz velük semmi gond. Az előnevelt palántákat március közepe felé lehet kiültetni, a szabadföldieket pedig akkor, amikor már nincs kint fagyveszély.

  Most, júniusban sem késtünk még el a saját neveléssel foglalkozni. Megbízható helyről szerezzük be a palántákat! A jó palánta ismérve, hogy a gyökere egészséges, kitölti az edényt, de még nem kezd kinőni belőle. A lombja is legyen jó állapotban, de a gyökér
  a legfontosabb. Ha egy kicsit meg van nyúlva a növény, az nem gond.

  A palánta érzékeny a hidegre, ezért a kiültetéssel mindenképpen érdemes megvárni a fagymentes időszakot.

  Jobb hozamot érhetünk el, ha egy ásónyom mélyen “megágyazunk” a növénynek kevés tápanyaggal, és a palántát jó mélyen a talajba ültetjük. A paradicsom szereti a kalciumot, ezért néhány összetört tojáshéjat is tegyünk a gödör aljára! Ha lehetőségünk van előveteményezni, akkor valamilyen nitrogéngyűjtő növényt ültessünk oda, ahova a paradicsomot tervezzük, és még zöld korában saraboljuk le és forgassuk bele a talajba.

  A paradicsom meleg, napfényes, szellős helyet igényel. Jó szomszédja a hagyma, a bab, a zeller, a káposztafélék és a bazsalikom.

  Ahogy a növény növekszik, az oldalhajtásait csípjük ki, mert ugyan fejleszt azokon is virágokat, de valószínűleg nem képes beérlelni azt a termést. Nyár végén, amikor már elég paradicsom van zölden a növényen, a csúcshajtást is csípjük ki, hogy a növény minden energiáját az érlelésre fordíthassa.

  A paradicsom tövét folyamatosan takarjuk be zöldtrágyával (levágott levelekkel, fűvel) vagy komposzttal, hogy benn tartsa a nedvességet és lenyomja a gazokat.

  Locsolni ritkábban kell, de nagyobb adag vízzel, és a növény tövét érje, ne a leveleit!

  A termést éretten szedjük le, illetve az érett paradicsomot mindig takarítsuk be, hogy tovább teremhessen a növény. Ha esetleg ősszel már nagy a fagyveszély, de még bőven van zöld paradicsom a növényeken, azokat leszedjük, és a konyhapulton tartva, újságpapírba csomagolva is beérlelhetjük, vagy zölden savanyúsághoz használhatjuk fel.

  http://www.mandykertje.hu

   

   

__________________

__________________

 Partnereink

Kifőztük magazinok

Regisztráció

*
*
*
*
*
*

A (*) jelölt adatokat kötelező megadni!