Már 7384 recept az oldalunkon

Kezdőoldal  //  Receptek  //  Technikák, praktikák és egyebek  //  Őszi zöldségek
Kifőztük Gasztromagazin

Őszi zöldségek

2014. január 20.
Őszi zöldségek

Hozzávalók

 • .

Elkészítés

 1. A nyári szín- és ízkavalkád után az őszi-téli időszakban sem kell üresen hagyni az ágyásokat, ha megfelelően választunk zöldségeket.

  Az őszi zöldségek előnevelésére az az időszak a legalkalmasabb, amikor a nagy kánikula már elmúlt, de még elég meleg van, hogy a kis növények gyorsan fejlődjenek. Az augusztus vége, szeptember eleje pont megfelelő erre.

  Ilyenkor ültethető növények: a kínai kel, az őszi káposzták, a kelkáposzta, a leveles kel, a kelbimbó, a pak choi, a póréhagyma, a cékla, illetve a rövid tenyészidejű répák és karalábék. A csapadékosabb napok beköszöntekor felfrissíthetjük a salátaágyást hidegtűrő, téli salátákkal is (ilyen például a cikória, az endívia vagy a mustársaláta), illetve elkészíthetjük az áttelelő saláták helyét.

  Az őszi zöldségféléknek szánt ágyást kiültetés előtt felújítjuk: átkapáljuk, gereblyézzük, beleforgatunk egy kis érett trágyát, komposztot.

  Ha van hozzá helyünk, a növényeket szaporító tálcában vagy kis dobozokban neveljük elő! Ez azért praktikus, mert folyamatosan tudunk nekik elég vizet biztosítani anélkül, hogy nagy szabadföldi felületet kellene öntöznünk.

  A szaporító edényt laza talajjal töltjük meg, és árnyékos, de jól szellőző helyre állítjuk.

  A káposztafélék igénylik a palántázást, de a céklát és a répát akár közvetlenül a talajba, árnyékos ágyásba is vethetjük.

  Az ültetésnél bőven hagyjunk helyet a növények között, mert ha csapadékos az idő, fontos, hogy járhasson a levegő a sorok között, nehogy bepenészedjenek!
  Az áttelelő növényeknél, mint például a kelbimbó, a kelkáposzta vagy a póréhagyma, különösen figyelnünk kell erre. Praktikus, ha két áttelelő káposztasor közé
  egy sor rövid tenyészidejű zöldséget (például kínai kelt) ültetünk.

  Ezek a zöldségek nem lesznek már olyan nagyok, mint az első vetésből származók, de az őszi-téli étrendbe remekül beleillenek, az áttelelő fajtákat pedig enyhe tél esetén egészen tavaszig szedhetjük.

  http://www.mandykertje.hu

   

   

__________________

__________________

 Partnereink

Kifőztük magazinok

Ki van online

Oldalainkat 77 vendég és 0 tag böngészi

Regisztráció

*
*
*
*
*
*

A (*) jelölt adatokat kötelező megadni!