Már 8150 recept az oldalunkon

Kezdőoldal  //  Receptek  //  Technikák, praktikák és egyebek  //  Vázakert
Kifőztük Gasztromagazin

Vázakert

2014. január 20.
Vázakert

Hozzávalók

 • .

Elkészítés

 1. A vázakert a sziklakert zárt térbe illetve balkonra szánt változata. Egy szép üveg, néhány növény, virágföld és néhány kavics, nyaraláskor gyűjtött szép csigaház, kagylóhéj felhasználásával hozhatjuk létre.

  A legfontosabb hozzávaló az üveg, amiben a kertet megépítjük. Minél tágasabb, annál jobb, mert akkor sok növényt tudunk beleültetni. Használhatunk erre a célra nagyobb vázát, gyertyatálat vagy egy szép befőttes üveget is.

  Mivel a vázakert alulról zárt rendszer, nagyon fontos, hogy jó magas réteg kavicsot terítsünk a váza aljába, hogy a pangó víz ne tegye tönkre a növényeket. Amíg a kavicsrétegben látunk vizet, a növényeket ne öntözzük!

  A képen látható vázába kb. 1 kg apró, csiszolt kavics került, ez az üveg kb. 1/3 részét foglalja el. Kavics barkácsáruházban, lakberendezési boltokban vagy akvarisztikával foglalkozó boltokban kapható.

  A kavicsrétegre kerül a virágföld. Fölötte kb. annyi helyet kell hagyni a váza pereméig, hogy a növények a beültetés után se lógjanak ki.

  A növényeket szellősen ültetjük a földbe, hogy maradjon bőven hely a gyökereiknek.

  Utolsó lépésben díszíthetjük a minikertet színes üveglencsékkel és csigaházakkal. Ezeket hobbiboltokban vagy barkácsáruházakban szerezhetjük be.

  A vázakert nem igényel sok gondozást. Figyelni kell, hogy ne száradjon ki, nyáron havonta egyszer a tápoldatozást is meghálálja. Télen fagymentes, hűvös, de napfényes helyen kell tartani – lépcsőházban, konyhaablakban -, mérsékelten öntözve. Pár évente, amikor már látszik, hogy a gyökerek szinte teljesen benőtték a földet, illetve a növények nagyon egymásra nőttek, érdemes szétbontani, földet cserélni, majd szellősen visszaültetni. A felesleges növényeket elajándékozhatjuk vagy készíthetünk belőlük egy második vázakertet.
  A vázakert építésébe bevonhatjuk a gyerekeket is. 

  http://www.mandykertje.hu

   

   

__________________

__________________

 Partnereink

Kifőztük magazinok

Regisztráció

*
*
*
*
*
*

A (*) jelölt adatokat kötelező megadni!