1 tésztából 4-féle keksz

1 tésztából 4-féle keksz

Hozzávalók kb. 100 db-hoz
1 kg liszt
4 dl víz
4 dl olaj
3 teáskanál só
1 teáskanál cukor
2 evőkanál szezámmag
2 evőkanál napraforgómag
2 evőkanál tökmag
2 evőkanál reszelt sajt

Az átszitált lisztet összekeverjük a sóval és a cukorral, majd 4 egyenlő részre osztjuk, és 4, legalább 1 l-es tálba öntjük. Az egyikhez a szezám-, a másikhoz a napraforgó-, a harmadikhoz a tökmagot keverjük. Felforralunk 1 dl vizet és 1 dl olajat. Amikor forr, levesszük a tűzről, és egyben, hirtelen hozzáöntjük a szezámmagos lisztet, majd gyors mozdulatokkal, fakanállal tésztává keverjük. Miután összeáll gombóccá, félretesszük. A műveletet megismételjük a többi lisztkeverékkel is. A tésztadarabokat 15-20 perc pihentetés után 1/2 cm vékonyra nyújtjuk, és különböző formákat szúrunk ki belőlük. A sima kekszek tetejére sajtot szórunk. A süteményeket 200 fokos sütőben 12-15 perc alatt megsütjük. Akkor vannak készen, ha a szélük enyhén színesedni kezd. Kihűtve tálaljuk, lezárt dobozban sokáig eláll.

Tipp: A tésztát tovább variálhatjuk ízlés szerint. A liszthez keverhetünk másféle magvakat vagy apróra vágott fűszernövényeket, fűszerkeverékeket is. A kekszek tetejét sütés előtt megkenhetjük elhabart tojással.

https://www.recept-oldal.hu

Nem kommentelhető bejegyzés.