Almás-mákos tiroli rétes

Almás-mákos tiroli rétes

Almás-mákos tiroli rétes

Hozzávalók
a tésztához:
25 dkg vaj
25 dkg liszt + kb. 10 dkg a hintéshez
2,5 dl hideg víz
1 nagy evőkanál ecet
1 kávéskanál só
a töltelékhez:
1 kg alma
20 dkg darált mák
15-20 dkg cukor
őrölt fahéj
reszelt citromhéj
3-4 tojásfehérje
zsemlemorzsa

a tetejére:
tojás
porcukor

A tésztát a túrós tiroli rétesnél leírtak szerint készítjük el. A töltelékhez az almát meghámozzuk, és a magház eltávolítása után lereszeljük. A cukorral, a fahéjjal és a citromhéjjal ízesítve fedő alatt puhára pároljuk, majd hagyjuk kihűlni. A tojásfehérjét habbá verjük, belekeverjük a darált mákot, végül beleforgatjuk a párolt almát. A tésztát lisztezett felületen 3-4 mm vastag, kb. 35 x 45 cm-es téglalappá nyújtjuk, és tetszés szerint hosszában elfelezzük vagy 3 részre osztjuk. A csíkok közepét hosszában megszórjuk zsemlemorzsával, és ráhelyezzük a tölteléket. A tésztát mindkét oldalról a töltelékre hajtjuk úgy, hogy az oldalak fedjék egymást. A szélét a vágásnál megkenjük tojással, hogy sülés közben ne nyíljon szét, majd a tetejét is átkenjük. 190 fokra melegített sütőben kb. 30 perc alatt készre sütjük. Langyosan, szeletekre vágva, porcukorral meghintve kínáljuk.

http://izeskalandok.blogspot.com

Könyvjelzőkhöz(0)

No account yet? Register

Nem kommentelhető bejegyzés.