Appelkruimelvlaai (holland morzsás almatorta)

Appelkruimelvlaai (holland morzsás almatorta)

Hozzávalók 22 cm átmérőjű kapcsos sütőformához
a tésztához:
23 dkg liszt
5 dkg lágy vaj
80 ml langyos tej
1,5 dkg friss élesztő
1 evőkanál barna cukor
1 tojás
1/2 kávéskanál só
a töltelékhez:
4 nagy alma tisztítva, apró kockákra vágva
1/2 citrom leve
3 evőkanál barna cukor
1/2 evőkanál őrölt fahéj
4 púpozott evőkanál étkezési keményítő
5 evőkanál zsemlemorzsa
a morzsához:
15 dkg liszt
10 dkg hideg vaj
12 dkg barna cukor

Az élesztőt a tejben a cukorral és 1 evőkanálnyi liszttel felfuttatjuk. A többi hozzávalóval együtt összeállítjuk a tésztát, és kb. 30 percig pihentetjük. A töltelék hozzávalóit tálba tesszük, összekeverjük. A tésztát lisztezett deszkán kb. 29 cm átmérőjű körlappá nyújtjuk. Óvatosan a sütőformába helyezzük, és eligazítjuk úgy, hogy körben peremet formálunk. Meghintjük zsemlemorzsával, majd rákanalazzuk a tölteléket. A morzsához a lisztet a vajjal és a cukorral elmorzsoljuk, és az almás töltelékre szórjuk. A tortát 190 fokra előmelegített sütőben kb. 1 óra alatt készre sütjük. Ha a teteje nagyon pirulna, toljunk fölé egy nagy tepsit. A sütőből kivéve a forma oldalát levesszük, a tortát hűlni hagyjuk. Épp csak langyosan vagy hidegen szeleteljük.

https://konyhaninnenkertentul.blogspot.com

Nem kommentelhető bejegyzés.