Barackos-csokoládés fonott kalács

Barackos-csokoládés fonott kalács

Hozzávalók 3 l-es püspökkenyérformához
2,5 dl tej
6 dkg cukor
3 dkg élesztő
6 dkg szoba-hőmérsékletű vaj
1 tojás
1 tojásfehérje
50 dkg liszt
1 kávéskanál só
5 dkg csokoládécsepp
5 dkg aszalt sárgabarack
a tetejére:
1 tojássárgája
3 evőkanál barna cukor

A tejet langyosra melegítjük, feloldjuk benne a cukrot. A felét a dagasztótálba öntjük, a maradékba belemorzsoljuk az élesztőt, és hagyjuk felfutni. Közben az egész tojást és a fehérjét villával egyneművé keverjük. A dagasztótálban lévő tejhez adjuk a feldarabolt vajat, a tojást, rászitáljuk a lisztet, hozzátesszük a sót, végül az élesztőt. Egynemű tésztává dagasztjuk, és meleg helyen a duplájára kelesztjük. Lisztezett gyúródeszkán átgyúrjuk, beledolgozzuk a csokoládécseppet és az apró kockákra vágott aszalt sárgabarackot is. A tésztát 3 részre osztjuk, rudakká sodorjuk, majd hármas fonással összefonjuk. A formát sütőpapírral kibéleljük, belehelyezzük a kalácsot, és letakarva kb. 1/2 órát hagyjuk még kelni. Mielőtt sütőbe tesszük, a tetejét megkenjük az 1-2 kanálnyi hideg vízzel elkevert tojássárgájával, és meghintjük a barna cukorral. 200 fokra előmelegített sütőben bő 1/2 óra alatt készre sütjük.

Tipp: ha túlzottan pirulna a teteje, félidőben takarjuk le alufóliával vagy sütőpapírral.

http://hankka.blogspot.com

Könyvjelzőkhöz(1)

No account yet? Register

Nem kommentelhető bejegyzés.