Bejgli cukormentesen – túrós bejgli recept

Bejgli cukormentesen – túrós bejgli recept

Hozzávalók 1 rúdhoz
17 dkg teljes kiőrlésű liszt
8 dkg liszt
0,75 dkg friss élesztő
11 dkg puha vaj
0,6 dkg 1:4 négyszeres erősségű édesítőszer
1 tojás sárgája
1 csipet só
1/2 dl tejszín
20 ml víz
a töltelékhez:
40 dkg (magyar) túró
1 bio citrom héja reszelve
30 ml habtejszín
1 evőkanál vaníliakivonat
1,5 dkg 1:4 négyszeres erősségű édesítőszer
1,5 dkg barnarizs-liszt vagy barnarizs-dara
a tetejére:
1 tojás

A töltelékhez a hozzávalókat összekeverjük.
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk és letakarva pár órát hideg helyen pihentetjük. A tésztacipót 2 ív sütőpapír között négyzet alakúra (35×35 cm) nyújtjuk. Sem a sütőpapírt, sem a nyújtófát nem kell lisztezni, ha mégis ragadna a tészta, a sütőpapírt megszórhatjuk kevés liszttel. Rátesszük és elterítjük rajta a tölteléket úgy, hogy a széleitől legfeljebb 2 cm maradjon szabadon.
2, egymással szemben lévő oldalán ráhajtjuk a tésztát a töltelékre, majd a bejglit a sütőpapír segítségével szorosan feltekerjük. A papírral együtt sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. 1/2 órát szobahőmérsékleten pihentetjük, majd a felvert tojássárgájával hosszában megkenjük, és 1-2 órára félretesszük, hogy a tojás rászáradjon a tésztára. Ezután a villával fellazított fehérjével kenjük meg, de csak keresztben. A folyamat betartása nagyon fontos, mert így lesz a bejgli felülete „márványos” mintázatú. A tésztát hűvös helyre tesszük, és ismét 2-3 órát, de akár 1 éjszakát is pihentetjük. Sütés előtt a rudat hústűvel több helyen megszurkáljuk, és 180 fokos sütőben – alsó-felső sütésmódban – 28-30 perc alatt megsütjük. Kihűtjük, szeletelve tálaljuk.

Nem kommentelhető bejegyzés.