Bejgli cukormentesen

Bejgli cukormentesen

Bejgli cukormentesen

Hozzávalók 2 rúdhoz
35 dkg teljes kiőrlésű liszt
16 dkg liszt
1,5 dkg friss élesztő
22 dkg hideg vaj
1,25 dkg 1:4 négyszeres erősségű édesítőszer
1 tojássárgája
1 csipet só
1 dl tejszín
40 ml víz
a diós töltelékhez, 2 rúdhoz:
40 dkg darált dió
7,5 dkg 1:4 négyszeres erősségű édesítőszer
2,5 dl víz
1 evőkanál vaníliakivonat
1 evőkanál rum
a mákos töltelékhez, 2 rúdhoz:
40 dkg darált mák
7,5 dkg 1:4 négyszeres erősségű édesítőszerr
3 dl víz
1 biocitrom reszelt héja
a tetejére:
1 tojás

Először a tölteléket készítjük el, hogy kihűljön: a diós és/vagy mákos töltelék hozzávalóit külön edényben sűrű, krémes masszává összefőzzük. A tészta hozzávalóit összegyúrjuk,kétfelé vesszük, és letakarva pár órát hideg helyen pihentetjük.
Az egyik tésztacipót 2 ív sütőpapír között négyzet alakúra nyújtjuk. Sem a sütőpapírt, sem a nyújtófát nem kell lisztezni, ha mégis rátapadna a tészta, a sütőpapírt megszórhatjuk kevés liszttel. Rátesszük és elterítjük rajta a töltelék felét úgy, hogy a széleitől legfeljebb 2 cm maradjon szabadon. 2, egymással szemben lévő oldalánál ráhajtjuk a tésztát a töltelékre, majd a bejglit a sütőpapír segítségével szorosan feltekerjük. A papírral együtt sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. A másik tésztacipóval és a maradék töltelékkel ugyan így járunk el, a bejglit a tepsin a másik rúdtól pár cm távolságra tesszük. 1/2 órát szobahőmérsékleten pihentetjük, majd felvert tojássárgájával hosszában mindkettőt megkenjünk, és 1-2 órára félretesszük, hogy a tojás rászáradjon a tésztára. Ezután villával fellazított fehérjével kenjük meg, de csak keresztben. A folyamat betartása nagyon fontos, mert így lesz a bejgli felülete márványos mintázatú. A tésztát hűvös helyre tesszük és ismét 2-3 órát, de akár 1 éjszakát is pihentetjük. Sütés előtt a rudakat hústűvel több helyen megszurkáljuk és 180 fokos sütőben alsó-felső sütésmódban 28-30 perc alatt megsütjük. Kihűtjük, szeletelve tálaljuk.

Tipp: A tészta 2 rúd bejglinél összesen 323 g szénhidrátot tartalmaz. A mákos töltelék 2 rúdra számolva 96 g, a diós töltelék szintén 2 rúdra számolva 56 g szénhidrátot tartalmaz. 2 rúd mákos bejgli összesen 419 g, 1 rúd 210 g, 2 rúd diós bejgli összesen 379 g, 1 rúd 190 g szénhidrátot tartalmaz.

https://szepsegtar.blogspot.com

Bookmark(6)

No account yet? Register

Nem kommentelhető bejegyzés.