Citromkrémes tarte

Citromkrémes tarte

Hozzávalók
a tésztához:
10 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
4 dkg fehér tönkölyliszt
6 dkg szoba-hőmérsékletű vaj
5 dkg eritritpor
1 csipet só
1 tojás
a citromkrémhez:
2 citrom
2 tojás
8 dkg eritrit
8 dkg vaj
1 zselatinlap
a mascarponekrémhez:
1 zselatinlap
1,5 dl tejszín
5 dkg mascarpone
1 evőkanál vaníliakivonat
3 dkg eritritpor
a díszítéshez:
szeleteltmandula-morzsa (elhagyható)
áfonya (elhagyható)

A mascarponekrémhez a zselatint hideg vízbe áztatjuk. A mascarponét kikeverjük az édesítőszerrel és a vaníliával. A tejszínből 3 evőkanálnyit felmelegítünk, és feloldjuk benne a kinyomkodott zselatint. Hűlni hagyjuk, összekeverjük a mascarponével. A maradék tejszínből lágy habot verünk, és óvatosan a krémbe forgatjuk. A szilikonformába öntjük, és 1 éjszakára fagyasztóba tesszük.
Másnap a tésztához a kétféle lisztet, az édesítőszert és a sót a felkockázott vajjal összemorzsoljuk vagy késes aprítóban morzsás állagúra dolgozzuk. Hozzáadjuk a tojást, és egyneművé gyúrjuk. Fóliába csomagolva legalább 1 órára hűtőbe rakjuk.
A citromkrémhez a zselatint hideg vízbe áztatjuk. A citrom kifacsart levét, az édesítőszert és a tojást vízgőz felett, folyamatosan kavargatva besűrítjük. A tűzről levéve hozzáadjuk és belevegyítjük a kinyomkodott zselatint és a felkockázott vajat, hűlni hagyjuk.
A tésztát lisztezett felületen átgyúrjuk, 2-3 mm vékonyra nyújtjuk. A sütőkerettel kiszúrjuk, majd a sütőkeretet sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, és a tésztalapot belehelyezzük. A tarte oldalához csíkokat vágunk a tésztából, és körben kibéleljük velük a formát. A túllógó részeket levágjuk, a tésztát sűrűn megszurkáljuk villával, és 180 fokra előmelegített sütőben 15 perc alatt készre sütjük. Ha kihűlt, eltávolítjuk a keretet, a pitét megtöltjük a citromkrémmel, és hűtőbe tesszük néhány órára. Óvatosan a sütemény tetejére fordítjuk és kinyomjuk a szilikonformából a tejszínes mascarponekrémet. Végül ízlés szerint áfonyával, mandulamorzsával díszítjük.

http://www.desszertszoba.hu

A tartekészletet a Cookori.com biztosította, további infóért katt IDE.

 

A cikk címkéi:
· · ·

Nem kommentelhető bejegyzés.