Csokoládés kekszes fagylalt

Dióhabos kocka

Hozzávalók

3 dl cukormentes sűrített tej

10 dkg étcsokoládé (70% kakaótartalmú)

2 evőkanál cukrozatlan kakaópor

1 csipet só

1 dkg 1:4 négyszeres erősségű édesítőszer

2 dl cukormentes habtejszín

1 csomag zselatin fix (2 dkg)

továbbá:

4–5 teljes kiőrlésű, cukormentes keksz

5 dkg étcsokoládé (70% kakaótartalmú)

1 dkg vaj

 

A csokoládét a vajjal gőz felett összeolvasztjuk, beleforgatjuk az apróra darabolt kekszet. A darabokat egymástól pár cm-re sütőpapírra tesszük, és hagyjuk megdermedni.

Az édesítőszert, a sót és a kakaót a sűrített tejbe keverjük. Csípősre melegítjük, és csomómentesre keverjük benne az apróra tört csokoládét. Jéghidegre hűtjük. A tejszínt félig felverjük, beleszórjuk a zselatint, további 3-5 percig magas fokozaton verjük, végül beledolgozzuk a csokoládés masszát. Jéghidegre hűtjük.

A fagylaltgépet bekapcsoljuk, és a masszát a már járó, kavaró gépbe öntjük. Addig kavartatjuk vele, amíg krémes nem lesz. Beleforgatjuk a csokoládés kekszet, fagylaltos kanállal gombócolva tálaljuk.

 

Tipp: A fagylaltgép tartályát minden használat előtt legalább 8 órára tegyük mélyhűtőbe, majd a krémet mindig a már járó, kavaró gépbe öntsük, különben a műanyag keverőlapát a tartály falára ráfagyott krémtől eltörhet. Ha a gép már megfelelő állagú krémet kevert a fagylaltalapból, kapcsoljuk ki, a kész fagylaltot szedjük tálba, és légmentesen lezárva tegyük hűtőbe. 1 óra múlva vegyük ki, tálcára készítsünk belőle fagylaltgömböket. Fedjük le fóliával, tegyük mélyhűtőbe, majd pár óra múlva a jéggé fagyott gömböket szedjük nagyobb dobozba. Így tárolva bármikor tudunk belőle szedni, nem kell megvárni, amíg kanalazhatóvá olvad.

https://szepsegtar.blogspot.com

Könyvjelzőkhöz(0)

No account yet? Register

Nem kommentelhető bejegyzés.