Csokoládétorta mézeskaláccsal

Csokoládétorta mézeskaláccsal

Hozzávalók 18 cm átmérőjű tortaformához
a tésztához:
16 dkg liszt
6 dkg cukrozatlan kakaópor
1 dkg szódabikarbóna
5 g sütőpor
1 csipet só
2 tojás
24 dkg cukor
1 kávéskanál vaníliakivonat
14 dkg tejföl
80 ml olaj
1,6 dl főzött kávé
a krémhez:
7,5 dl habtejszín alaposan behűtve
20 dkg étcsokoládé
2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
az összeállításhoz:
6 evőkanál házi narancslekvár
a bevonathoz:
25 dkg mascarpone
6 dl habtejszín alaposan behűtve
1 evőkanál porcukor
2 csomag habfixáló (2 x 10 g)
kevés zöld ételfestékgél
a díszítéshez:
mézeskalács

2 db 18 cm átmérőjű tortaformára lesz szükségünk – ha csak 1 van, akkor a hozzávalókat felezve, egymás után sütjük ki a tésztát.
Sütőpapírkoronggal béleljük a formák alját, és bekapcsoljuk a sütőt 180 fokra, alsó-felső sütésmódban. A tészta első 5 hozzávalóját elvegyítjük. Habosra verjük a tojást a cukorral, hozzáadjuk a vaníliát, a tejfölt, az olajat és a kávét, végül a lisztes elegyet is. Alaposan átkeverjük, a formákba töltjük, és 30-35 perc alatt megsütjük. (Tűpróba!) Késsel körben elválasztjuk a formától, majd sütőpapírral borított tálcára fordítjuk mindkettőt. Kihűlés után lapjában kettévágjuk.
A krémhez vízgőz fölött megolvasztjuk a csokoládét, hagyjuk langyosra hűlni. A tejszínből kemény habot verünk, beleszórjuk a kakaóport. A hab 1/3 részét kézi habverővel a csokoládéhoz keverjük, majd óvatosan a többi habot is hozzáforgatjuk. A krémet 3 részre osztjuk. 1 tésztalapot tálra helyezünk, megkenjük 2 evőkanál lekvárral és a krém 1/3-ával, erre újabb lap jön, megint lekvár és krém, majd ugyanez még egyszer. A legfelső lapot kissé rányomjuk, és lefedve hűtőbe tesszük a tortát legalább 1 órára.
A bevonathoz habbá verjük a tejszínt a porcukorral és a habfixálóval, hozzákeverjük a mascarponét, és ételfestékkel halványzöldre színezzük. Nagy lyukú habzsákba szedjük, és a tortát mindenhol bevonjuk vele, majd késsel szabálytalanul elkenjük a krémet.
A tortát hűtőben tároljuk, tálalás előtt a mézeskalácsokkal díszítjük.

http://www.mohakonyha.hu

Nem kommentelhető bejegyzés.