Cukormentes epres vaníliatorta

Cukormentes epres vaníliatorta

Hozzávalók 22 cm-es tortaformához
a piskótához:
1 tojás
1 dkg 1:4 négyszeres erősségű édesítőszer
4 dkg eritrit
4,5 dkg zabliszt
2,5 dkg liszt
1,8 dkg darált mák
45 ml tej
40 ml olaj
1/3 csomag sütőpor (4 g)
vaníliakivonat
a lekvárhoz:
15 dkg eper
3 g pektin
3–4 g 1:4 négyszeres erősségű édesítőszer
pár csepp citromlé
a krémhez:
7,5 dl tej
4,6 dkg 1:4 négyszeres erősségű édesítőszer
9 tojássárgája
4,8 dkg zabliszt
vaníliakivonat
9 zselatinlap
30 dkg jéghideg tejszín
a zseléhez:
30 dkg eper
5,5 g 1:4 négyszeres erősségű édesítőszer
pár csepp citromlé
3,75 zselatinlap
a díszítéshez:
gyümölcs

A piskótához a tojásfehérjét az édesítőszer felével habbá verjük. A tojássárgáját kihabosítjuk a maradék édesítőszerrel és az eritrittel. Belekeverjük a tejet és az olajat, majd beleszitáljuk a kétféle lisztet, a mákot és a sütőport. Ízesítjük vaníliával, végül beleforgatjuk a fehérjehabot is. A masszát a sütőpapírral bélelt tortaformába szedjük, és 160 fokos, hőlégkeveréses sütőben kb. 22 perc alatt megsütjük (tűpróba!). Miután megsült, kivágjuk a formából, és rácson hagyjuk kihűlni.
Az epret pürésítjük, és feltesszük főni. Az édesítőszert elkeverjük a pektinnel, és az eperhez adjuk – ha csomós, botmixerrel átkeverjük. 1-2 percig főzzük, majd kevés citromlével ízesítjük, és hagyjuk kihűlni.
A krémhez a tojássárgáját a tejjel, a zabliszttel, vaníliával és az édesítőszerrel kis lángon, folyamatos keverés mellett sűrű pudinggá főzzük. Feloldjuk benne az előzőleg jéghideg vízbe áztatott, majd kifacsart zselatint, és félretesszük hűlni. A tejszínből habot verünk, és a szoba-hőmérsékletűre hűlt vaníliás krémbe forgatjuk.
A piskótát összemorzsoljuk, összekeverjük az eperlekvárral, majd a tortaformába nyomkodjuk. Ráöntjük a vaníliakrémet, és 1-2 órára hűtőbe tesszük. Közben elkészítjük a zselét: az epret pürésítjük, és a felét az édesítőszerrel csípősre melegítjük. Feloldjuk benne az előzőleg jéghideg vízbe áztatott, majd kifacsart zselatint. Hozzáadjuk a többi eperpürét, ízlés szerint citromlével ízesítjük, és a torta tetejére öntjük. Legalább 6 órára hűtőbe tesszük.
Gyümölcsökkel díszítve tálaljuk.

https://sweetandcrazy.cafeblog.hu

Nem kommentelhető bejegyzés.