Cukormentes képviselőfánk

Cukormentes képviselőfánk

Hozzávalók 8 db-hoz
1,5 dl víz
6 dkg vaj
1 csipet só
1 késhegynyi 1:4 négyszeres erősségű édesítőszer
12 dkg barnarizs-liszt
3 M-es tojás
a krémhez:
2 tojássárgája
1 dkg 1:4 négyszeres erősségű édesítőszer
6 dl lassú szénhidrátú tej “csillagtej”
3/4 vaníliarúd kikapart magjai
4 dkg étkezési keményítő
a tejszínhabhoz:
1 dkg 1:4 négyszeres erősségű édesítőszer
2 dl jéghidegre hűtött tejszín
1/4 vaníliarúd kikapart magjai

Vastag aljú lábasban a vajat, a vizet és a sót forrásig melegítjük. Lehúzzuk a tűzről, beleszórjuk a barnarizs-lisztet, az édesítőszert, és csomómentesre keverjük. Visszatesszük a tűzre, és addig kavargatjuk, amíg a tészta sercegni nem kezd. További néhány percig gyors mozdulatokkal keverjük, ezalatt összeáll. Levesszük a tűzről, és pár percig hűlni hagyjuk. Gépi habverővel egyesével hozzádolgozzuk a tojásokat, mindig addig keverve a tésztát, amíg a tojást teljesen fel nem vette. Fényes, erős tésztát kell kapnunk. Habzsákba töltjük, sütőpapírral bélelt tepsire 8 egyforma halmot nyomunk, és 15 percre félretesszük.
A sütőlapot és a fánkokat vízzel megspricceljük, és 185 fokon 15 percig, majd 170 fokon további kb. 30 percig sütjük. Sütés közben nem szabad kinyitni a sütőt, különben a fánkok összeesnek. Ha modern villanysütőnk van, ami magától lehűti magát, a sütési idő leteltekor elzárjuk a hőt, és a sütő ajtaját továbbra is zárva tartva hagyjuk a fánkokat a sütőben kihűlni. Gázsütőnél és régebbi villanysütőnél a sütési idő leteltekor a sütőajtót résnyire nyitjuk, és fakanállal kitámasztva hagyjuk a sütőt a fánkokkal együtt fokozatosan lehűlni.
A krémhez a tojássárgáját a vaníliával és az édesítőszerrel kihabosítjuk. A lassú szénhidrátú tej felét csípősre melegítjük, majd belevegyítjük a tojássárgáját és a maradék lassú szénhidrátú tejjel csomómentesre kevert keményítőt. Közepes lángon, folytonos kevergetés közben sűrű krémmé főzzük, majd kihűtjük és habzsákba töltjük.
A tejszínt az édesítőszerrel és a vaníliával kemény habbá verjük.
A kihűlt fánkok tetejét levágjuk, az aljukba vaníliakrémet teszünk, erre tejszínhabot nyomunk, és ráhelyezzük a levágott tésztát. Hűtőben tároljuk.

Tipp: az egész sütemény 121 g, darabonként 20 g szénhidrátot tartalmaz.

https://szepsegtar.blogspot.com

Könyvjelzőkhöz(5)

No account yet? Register

Nem kommentelhető bejegyzés.