Cukormentes somlói torta

Cukormentes somlói torta

Cukormentes somlói torta

Hozzávalók 20 cm-es tortához
a sima laphoz:
1 tojás
5 dkg édesítőszer vagy 1,25 dkg 1:4 négyszeres erősségű édesítőszer
1 evőkanál olaj
1 evőkanál víz
5 dkg barnarizs-liszt
1 kávéskanál sütőpor
a diós laphoz:
1 tojás
5 dkg édesítőszer vagy 1,25 dkg 1:4 négyszeres erősségű édesítőszer
1 evőkanál olaj
1 evőkanál víz
3 dkg barnarizs-liszt
2 dkg darált dió
1 kávéskanál sütőpor
a kakaós laphoz:
1 tojás
5 dkg édesítőszer vagy 1,25 dkg 1:4 négyszeres erősségű édesítőszer
1 evőkanál olaj
1 evőkanál víz
3 dkg barnarizs-liszt
2 dkg cukrozatlan kakaópor
1 kávéskanál sütőpor
a sziruphoz:
5 dkg édesítőszer vagy 1,25 dkg 1:4 négyszeres erősségű édesítőszer
2 dl víz
1 biocitrom reszelt héja
1 bionarancs reszelt héja
1/2 dl rum
a vaníliakrémhez:
3 dl tejszín
2 dl víz
4 tojássárgája
2 evőkanál barnarizs-liszt
8 dkg édesítőszer vagy 2 dkg 1:4 négyszeres erősségű édesítőszer
1 teáskanál vaníliakivonat
az összeállításhoz:
6 dkg dió pirítva és durvára darálva/vágva
kevés cukormentes baracklekvár (elhagyható)
cukormentes kakaópor
a csokoládéöntethez:
5 dkg étcsokoládé (70% kakaótartalmú)
3 dkg édesítőszer vagy 1 dkg 1:4 négyszeres erősségű édesítőszer
1/2–1 dl víz
1/4 dl rum
a tálaláshoz:
tejszínhab
cukrozatlan kakaópor

A sima piskótához a tojást és az édesítőt robotgéppel legalább 5 percig habosítjuk, beleöntjük az olajat, a vizet, és kézi habverővel óvatosan hozzáforgatjuk a sütőporral összeforgatott rizslisztet is. A masszát sütőpapírral bélelt tepsin 22 cm-es körlappá kenjük, és 180 fokon 10-12 perc alatt megsütjük. A többi piskóta esetében hasonlóan járunk el, azzal, hogy a diót, illetve a kakaót a rizsliszttel vegyítjük el. A szirup hozzávalóit kis lángon, 3-4 perc alatt összefőzzük. Kihűtjük.
A vaníliakrémhez a tojássárgáját kikeverjük az édesítőszerrel és a rizsliszttel, fokozatosan hozzáadjuk a tejszínt, a vizet, a vaníliát, és közepes lángon kevergetve besűrítjük. Időnként átforgatva hagyjuk kihűlni. Folpakot teszünk a tetejére – így nem bőrösödik meg –, és kihűtjük.
Az öntethez a vizet felmelegítjük az édesítőszerrel és a rummal, majd a tűzről levéve beletesszük az apróra vágott csokoládét, és kézi habverővel simára keverjük. (A víz mennyisége attól függ, hogy milyen sűrű öntetet szeretnénk.)
Az összeállításhoz tortakarikába tesszük a sima lapot, alaposan meglocsoljuk sziruppal, megkenjük a krém felével, megszórjuk a dió felével. Erre jön a kakaós lap, majd ismét szirup, a krém másik fele, a maradék dió. A tetejére kerül a diós lap, ezt is alaposan megöntözzük sziruppal, vékonyan megkenjük baracklekvárral, végül megszórjuk kakaóporral. Lefedjük, és pár órára hűtőbe tesszük (akár 1 éjszakát is pihenhet). A tejszínt kemény habbá verjük, csillagcsöves habzsákba töltjük, a tortakarikát eltávolítjuk, és a tortát kis habrózsákkal díszítjük. Kakaóporral meghintve tálaljuk.

Tipp: Ha elég nagy a sütőnk, a 3 lapot akár egyszerre is elkészíthetjük. A tésztához 3 tojást és az édesítőszert felver-jük, majd háromfelé vesszük. Az egyikhez hozzákeverjük a rizslisztet, a másikhoz a dió-rizsliszt keverékét, a harmadikhoz a rizsliszt-kakaópor keverékét. 3 egyforma lapot sütünk belőlük, ügyelve, hogy sütés közben egyik lap se száradjon ki. Az egész torta – 1:4 négyszeres erősségű édesítőszerrel készítve – 168 g szénhidrátot, 10 szeletre vágva szeletenként 16,8 g szénhidrátot tartalmaz.

https://szepsegtar.blogspot.com

Könyvjelzőkhöz(4)

No account yet? Register

Nem kommentelhető bejegyzés.