Diós csokoládémousse 

Diós csokoládémousse 

Diós csokoládémousse 

Hozzávalók 6 db-hoz

a mousse-hoz:

10 dkg étcsokoládé

3 dkg cukor

1 dl tej

1 tojássárgája

1 csipet só

1 dl tejszín

1 zselatinlap

a diós laphoz:

2 tojás

10 dkg porcukor

5 evőkanál víz

5 dkg darált dió

8 dkg rizsliszt

2 dkg kukoricakeményítő

5 dkg cukor

1/2 csomag sütőpor (6 g)

a krémhez:

1,5 dl tej

1/2 csomag tejszínízű pudingpor (2 dkg)

8 dkg cukor

8 dkg vaj

5 dkg darált dió

a mázhoz:

13 dkg cukor

5 dkg holland kakaópor

1 dl habtejszín

1 dl víz

3 zselatinlap

a díszítéshez:

csokoládélap (elhagyható)

dió (elhagyható)

A mousse-hoz a tojássárgáját a cukorral és a sóval kihabosítjuk, hozzáadjuk a tejet, és sűrűsödésig főzzük. Közben a zselatint hideg vízbe áztatjuk, majd kicsavarva feloldjuk a forró krémben. Szűrőn keresztül a felaprított csokoládéra öntjük, pár percig állni hagyjuk, majd simára keverjük, és hagyjuk kihűlni. Végül lazán beleforgatjuk a habbá vert tejszínt. A szilikonformák mélyedéseit színültig töltjük a krémmel, majd lefóliázva 1 éjszakára fagyasztóba tesszük.

A diós laphoz a tojássárgáját a porcukorral fehéredésig keverjük, majd hozzáadjuk a vizet, és tovább habosítjuk. Beleforgatjuk a diót, a rizslisztet, a keményítőt és a sütőport, végül a cukorral kemény habbá vert tojásfehérjét is. Sütőpapírral bélelt, kb. 20×30 cm-es sütőformába simítjuk, és előmelegített, 180 fokos sütőben 25 perc alatt megsütjük. Rácsra téve hagyjuk teljesen kihűlni, majd a tésztagyűrű segítségével 6 körlapot szúrunk ki belőle.

A krémhez a pudingport 3 dkg cukorral és a tejjel simára keverjük, majd sűrűre főzzük. A tűzről levéve belekeverjük a maradék cukrot, és lefedve teljesen kihűtjük. Végül habosra keverjük a puha vajjal, és beleforgatjuk a diót. A krémet habzsákba szedjük, és krémgombócokat nyomunk a diós piskótalapokra.

A mázhoz a cukrot, a kakaót, a tejszínt és a vizet kevergetve felforrósítjuk. Közben a zselatint hideg vízbe áztatjuk, majd kicsavarva a forró mázhoz adjuk, és botmixerrel beledolgozzuk. Szükség esetén átszűrjük, és letakarva 1 éjszakára hűtőbe tesszük.

Tálalás előtt néhány órával a mousse-okat kifordítjuk a szilikonformákból, kisebb poharak tetejére állítjuk. A mázat 28 fokosra melegítjük, és kancsóból, egyenletesen elosztva a mousse-okra öntjük. A széleken hagyjuk lecsurogni, majd a sütemények tetejére tesszük. Ízlés szerint tovább díszíthetjük csokoládélapocskákkal és 1/2 diószemekkel. Fogyasztásig hűtőben tároljuk.

Tipp: a leeső piskótarészekből, a maradék krémből és mázból pohárdesszertet készíthetünk. 

https://dobosbea.blogspot.com 

A minitarte-készletet a Cookori.com biztosította, további infóért katt IDE.

 

Könyvjelzőkhöz(1)

No account yet? Register

A cikk címkéi:
· · ·

Nem kommentelhető bejegyzés.