Diós-csokoládés kávétorta

Vegán csokoládés „pudingtorta” pohárban

Diós-csokoládés kávétorta

Hozzávalók 18 cm-es tortához

a piskótához:

3 tojás

9,5 dkg cukor

8,5 dkg liszt

8 g cukrozatlan kakaópor

2 dkg vaj

a brownie-hoz:

8 dkg vaj

8 dkg étcsokoládé

2 tojás

5 dkg cukor

4 dkg liszt

a diókrémhez:

10 dkg dió

30 ml tej

2 dkg cukor

1 dkg méz

5 g vaj

1 teáskanál rum

a ganache-hoz:

70 ml tejszín

7 dkg étcsokoládé

a mascarponekrémhez:

1 dkg zselatinpor

50 dkg mascarpone

10 dkg porcukor

2 dl hideg tejszín

továbbá:

1,5 adag presszókávé (kb. 55 ml)

a díszítéshez:

durvára darált dió

diós browniegolyó

 

A lisztet a kakaóval átszitáljuk, a vajat megolvasztjuk. Vízgőz fölött elkeverjük és csípősre, kb. 40 fokosra melegítjük a tojást a cukorral. A gőzről levéve robotgéppel addig habosítjuk, amíg szép nagy, könnyű habot nem kapunk. Kézi habverővel vagy spatulával, óvatos mozdulatokkal hozzáforgatjuk a kakaós lisztet, végül a vajat is. Az alján sütőpapírral bélelt tortaformába simítjuk, és előmelegített, 180 fokos sütőben tűpróbáig sütjük.

A brownie-hoz a vajat és a csokoládét felolvasztjuk. A tojást a cukorral alaposan kihabosítjuk – a tál alján is legyen habos! Hozzákeverjük a vajas csokoládét, majd kézi habverővel vagy spatulával beleforgatjuk a lisztet is. A masszát az alján sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük, elegyengetjük, és előmelegített, 180 fokos sütőben készre sütjük. Mint minden brownie, ez is akkor jó, ha a beleszúrt tűn apró morzsák még maradnak, de nyers tészta már nem.

Megpirítjuk, majd finomra daráljuk a diót. A tejjel, a cukorral, a mézzel és a vajjal felforraljuk, a tűzről levéve hozzákeverjük a rumot. Hagyjuk kihűlni, majd kiveszünk és félreteszünk belőle kb. 5 dkg-nyit.

Az apróra tördelt csokoládét hőálló tálkába tesszük. Ráöntjük a felforralt tejszínt, várunk 1/2 percet, majd simára keverjük.

A zselatint kevés hideg vízbe áztatjuk. A porcukrot a mascarponéhez keverjük, több részletben hozzácsurgatjuk a tejszínt, miközben robotgéppel habosítjuk. Vigyázzunk, ne verjük túl! Ha szép habos, hőkiegyenlítéssel hozzákeverjük a felmelegített zselatint – előbb egy kis habot adunk a zselatinhoz, elkeverjük, majd visszaöntjük a habhoz, közben folyamatosan keverjük. A krémet 1/3-2/3 arányban 2 részre osztjuk (az 1/3-nak 270-280 g-nak kell lennie). A kisebb adagból keveset elkeverünk a félretett diókrémmel, majd óvatosan hozzáforgatjuk az egész habhoz. A nagyobb adaghoz ugyanezzel a módszerrel hozzádolgozzuk a kávét.

A brownie-t arra a tálra tesszük, amin tálalni fogjuk a tortát, és vékonyan megkenjük a diókrémmel. Állítható tortakarikát teszünk köré, az a jó, ha minél szorosabban illeszkedik. A diókrémre halmozzuk a kávéhab felét, elsimítjuk. Lapjában kettévágjuk a piskótát, a felső részét a kávéhabra fektetjük. Megkenjük a ganache felével, majd rákanalazzuk a diós mascarponehabot. Erre jön a másik piskótalap, a maradék ganache, végül a megmaradt kávéhab. 1 éjszakára hűtőbe tesszük. Másnap melegítéssel eltávolítjuk a tortakarikát, és a tortát dióval, diós browniegolyóval díszítve tálaljuk.

Tipp: A torta készítéséhez lehetőség szerint 2 db 18 cm-es tortaformát használjunk. Ha csak 1 formánk van, akkor a piskóta elkészítése után elmosogatott formában süssük meg a brownie-t. A diós browniegolyó receptjét lapunk 118. oldalán találják.

https://sweethome.cafeblog.hu

Bookmark(0)

No account yet? Register

A cikk címkéi:
· · · · ·

Nem kommentelhető bejegyzés.