E-80 torta cukor- és gluténmentesen

E-80 torta cukor- és gluténmentesen

Hozzávalók 20 cm átmérőjű tortaformához

a piskótához:

2 tojás

1/2 dkg 1:4 négyszeres erősségű édesítőszer

4 dkg darált mandula

2 evőkanál olaj

2 evőkanál víz

a csokoládés krémhez:

2 dl habtejszín

20 dkg étcsokoládé (70% kakaótartalmú)

2 evőkanál cukrozatlan kakaópor

7 dkg vaj

1 dkg 1:4 négyszeres erősségű édesítőszer

a marcipánréteghez:

10 dkg blansírozott mandula

2–4 evőkanál víz

1,5 dkg 1:4 négyszeres erősségű édesítőszer

1–2 csepp színtelen mandulaaroma

a kávés habhoz:

4 dl habtejszín alaposan behűtve

4 púpozott kávéskanál azonnal oldódó kávé porrá őrölve

1/2 dkg 1:4 négyszeres erősségű édesítőszer

2 csomag zselatin fix (2×2 dkg)

a díszítéshez:

cukrozatlan kakaópor

A marcipánhoz a vízből és az édesítőszerből pár perc alatt sűrű szirupot főzünk. A mandulát késes robotgéppel összedaráljuk. A sziruphoz öntjük az aromát, fokozatosan a mandulához adagoljuk, miközben a gépet pulzálva járatjuk. Addig daráljuk, amíg krémes massza nem lesz. Félretesszük.

A csokoládés krémhez a tejszínt forráspontig melegítjük, majd a tűzről levéve beletördeljük a csokoládét, beleszórjuk az édesítőszert, és kézi habverővel simára keverjük. Hozzádolgozzuk az átszitált kakaót és a vajat. Sűrű, fényes krémet kell kapnunk, amit hagyunk kihűlni, majd hűtőbe tesszük, és 15-20 percenként átkeverjük. Amikor már elég sűrű, de még kenhető állagú, akkor már szobahőmérsékleten hagyjuk.

A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A tésztához a tojást és az édesítőszert robotgéppel 10 percig, magas fokozaton verjük. Belecsurgatjuk az olajat és a vizet, majd beleszitáljuk a mandulát is, de ezt már óvatosan, kézi habverővel forgatjuk hozzá. Sütőpapírra 2 db 20 cm-es kört rajzolunk, a sütőpapírt megfordítjuk, és a masszát megfelezve a 2 körre halmozzuk, a széleknél figyelve a kerek forma kialakítására. 10-12 perc alatt megsütjük, kihűtjük.

A torta összeállításához az egyik piskótalap köré állítható tortakarikát illesztünk, a tésztára kenjük a csokoládékrém felét. A marcipános masszát a krémre tesszük és bevizezett, lapos aljú pohárral a krémre igazítjuk. Rákenjük a maradék csokoládékrémet – ha túl lágy lenne, akkor érdemes a rétegezés közben 10-10 percre fagyasztóba tenni a tortát, így biztosan szépen rá tudjuk simítani a marcipánt és a krémet is. Rátesszük a másik piskótát, rányomkodjuk.

A kávés réteghez lágy habbá verjük a tejszínt, közben hozzáadjuk a zselatint. Belekeverjük az édesítőszerrel elkevert kávét, kevés ideig tovább verve a habot. A krémet a piskótalapra simítjuk, majd a tortát 2-3 órára hűtőbe tesszük. Tálalás előtt éles késsel elválasztjuk a karimát a tortától, eltávolítjuk. A tortát tálalótálra tesszük, és kakaóval megszórva tálaljuk.

Tipp: a tortában csak a csokoládé szénhidráttartalmával kell számolni.

https://szepsegtar.blogspot.com

Könyvjelzőkhöz(32)

No account yet? Register

Nem kommentelhető bejegyzés.