Epres képviselőfánk cukor- és gluténmentesen

Epres képviselőfánk cukor- és gluténmentesen

Hozzávalók 8 db-hoz

1,5 dl víz

6 dkg vaj

1 csipet só

1 késhegynyi 1:4 négyszeres erősségű édesítőszer

6 dkg barnarizs-liszt

4 dkg darált mandula

3 M-es tojás

a krémhez:

35 dkg eper

3,5 dkg 1:4 négyszeres erősségű édesítőszer

1 dkg zselatinlap

4 dl jéghideg, zsíros tejszín

továbbá:

2 dl jéghideg habtejszín

1/4 dkg 1:4 négyszeres erősségű édesítőszer

 

A vajat, a vizet és a sót vastag aljú lábasban forrásig melegítjük. Lehúzzuk a tűzről, beleszórjuk a barnarizs-lisztet, a mandulát, az édesítőszert, és csomómentesre dolgozzuk. Visszatesszük a tűzre, és addig kavargatjuk, amíg a tészta sercegni nem kezd. További néhány percig gyors mozdulatokkal keverjük, ezalatt összeáll. Levesszük a tűzről, és pár percig hűlni hagyjuk. Gépi habverővel egyesével hozzádolgozzuk a tojásokat, mindig addig keverve a tésztát, amíg a tojást teljesen fel nem vette. Fényes, erős tésztát kell kapnunk. Habzsákba töltjük, sütőpapírral bélelt tepsire 8 egyforma halmot nyomunk, és 15 percre félretesszük. A sütőlapot és a fánkokat vízzel megspricceljük, és 185 fokon 15 percig, majd 170 fokon további kb. 30 percig sütjük. Sütés közben nem szabad kinyitni a sütőajtót, különben a fánkok összeesnek. Ha modern villanysütőnk van, ami lehűti magát, a sütési idő leteltekor elzárjuk a hőt, és a sütő ajtaját továbbra is zárva tartva hagyjuk a fánkokat a sütőben kihűlni. Gáz- és régebbi villanysütőnél a sütési idő leteltekor a sütőajtót résnyire nyitjuk, és fakanállal kitámasztva hagyjuk a sütőt a fánkokkal együtt fokozatosan lehűlni.

A krémhez nagyon alaposan összeturmixoljuk az epret az édesítőszerrel, majd szűrőn átpasszírozzuk. A zselatint hideg vízbe áztatjuk 4-5 percre. Közben az eperpüré felét felmelegítjük, belekeverjük a kinyomkodott, lecsepegtetett zselatint. Kis lángon, keverés mellett addig melegítjük, amíg a zselatin fel nem oldódik, és a püré fel nem forrósodik. Ügyeljünk rá, hogy ne forrjon fel! A tűzről levéve összevegyítjük a hideg gyümölcspürével. A tejszínt a kézi mixerrel habbá verjük, majd a zselatinos eperpürébe forgatjuk, és habzsákba töltjük. A jéghideg tejszínt és az édesítőt a kézi mixerrel kemény habbá verjük, csillagcsővel ellátott habzsákba halmozzuk.

A fánkok tetejét levágjuk – ha kell, a belsejüket kikaparjuk –, mindet betöltjük először az epres krémmel, majd a tejszínhabbal. Visszahelyezzük a tetejüket, és tálaljuk.

https://szepsegtar.blogspot.com

A Russell Hobbs Retro piros kézi mixerről további infóért katt IDE.

 

Könyvjelzőkhöz(2)

No account yet? Register

Nem kommentelhető bejegyzés.