Fonott kalács

Fonott kalács

Hozzávalók 25-26 cm-es sütőformához
50 dkg liszt
2,5 dkg friss élesztő

2,5 dl langyos tej
4 dkg olvasztott, langyos vaj
5 dkg cukor
1 tojás
1 kávéskanál só
a túrótöltelékhez:

10 dkg túró
2 evőkanál porcukor
1/2 citrom reszelt héja
1 tojássárgája
a diótöltelékhez:

10 dkg darált dió
2 evőkanál porcukor
2 dkg vaníliás cukor
1/2 citrom reszelt héja
4 evőkanál tej
a máktöltelékhez:

10 dkg darált mák
2 evőkanál porcukor
4 evőkanál tej
a tetejére:
1 tojás
szezámmag, mandulaszeletek, mák stb.

A lisztet tálba szitáljuk, a közepébe nagyobb mélyedést nyomunk, és belemorzsoljuk az élesztőt. Hozzáöntjük a tejet, majd elkeverjük az élesztővel és a körülötte lévő lisztből egy kevéssel. Ezután vékony lisztréteget szórunk rá, és letakarva, meleg helyen kb. 15 percig pihentetjük, amíg repedések nem mutatkoznak a tetején. A vajat, a cukrot és a tojást jól összekeverjük, a tálban lévőkhöz adjuk, és az egészet kidagasztjuk. Cipóvá formáljuk, és letakarva, langyos helyen a duplájára kelesztjük. (Még foszlósabb lesz, ha a kelesztés félidejében is átgyúrjuk.) Közben elkészítjük a töltelékeket: a hozzávalókat egy-egy tálkában egyszerűen elkeverjük.

A megkelt tésztát 1/3-2/3 arányban elosztjuk. A kisebbik darabból cipót formázunk, és a sütőforma közepére tesszük. A nagyobbik darabot 3 egyenlő részre osztjuk, és külön-külön téglalap alakúra nyújtjuk. A hosszabbik oldalukra rakjuk a tölteléket, és mindegyiket felcsavarjuk. A töltelékes rudakat összefonjuk, és a cipó köré helyezzük, majd az egészet lekenjünk az enyhén felvert tojással. Megszórhatjuk szezámmaggal, mákkal vagy vágott mandulával. Ismét a duplájára kelesztjük, és 180 fokra előmelegített sütőben 30-40 percig sütjük.

http://babette-babettefz.blogspot.com

http://edeny.hu/termek/190/berghoff-geminis-kerek-sutotal-25-5-cm

Könyvjelzőkhöz(0)

No account yet? Register

A cikk címkéi:
· · · · · · · ·

Nem kommentelhető bejegyzés.