Fűszeres töltött padlizsán

Fűszeres töltött padlizsán

Fűszeres töltött padlizsán

Hozzávalók 6-8 személyre
4 kisebb padlizsán (egyenként 30-35 dkg-osak)
40 dkg darált marhahús
12 dkg basmati rizs
40 dkg (befőző)paradicsom
1/2 vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
1,5 teáskanál jánoshalmi édes paprika
1,5 teáskanál morzsolt oregánó
1 teáskanál római kömény
1/2 teáskanál őrölt fahéj

frissen őrölt bors
olívaolaj
a tetejére:
1,5 dl tejföl
1 tojássárgája
1 evőkanál frissen aprított oregánó

A kétféle hagymát felaprítjuk, a paradicsomot felkockázzuk, a római köményt mozsárban kicsit megtörjük. Magas falú, fedeles serpenyőben, kevés olajon kb. 5 perc alatt megsütjük a vöröshagymát, majd hozzáadjuk a fokhagymát, 1 perc múlva a római köményt és a pirospaprikát, végül a húst is. Sózzuk, borsozzuk, nagy lángon kb. 5 percig sütjük. Ízesítjük a fahéjjal, összeforgatjuk, majd beletesszük a paradicsomot. Lefedve, közepes lángon 1/2-1 órát vagy addig rotyogtatjuk, amíg a ragu be nem sűrűsödik és össze nem érnek az ízei.
Közben vastag aljú fazékban kevés olajat hevítünk, 1 percig pirítjuk rajta a rizst, majd felöntjük – a térfogatához képest – kétszeres mennyiségű vízzel. Sózzuk, és lefedve, kis lángon kb. 45 perc alatt puhára főzzük, félretesszük.
A sütőt – hőlégkeveréssel – 180 fokra előmelegítjük. A padlizsánt hosszában félbevágjuk, a belsejét kisebb kanállal kikaparjuk úgy, hogy kb. 1 cm vastag zöldséghús fala maradjon. Megkenjük olívaolajjal, és alufóliával lefedve 15 perc alatt elősütjük. A kikapart padlizsánhúst felkockázzuk, kevés olajon, nagy lángon megsütjük, majd a kész húsraguhoz keverjük a rizzsel együtt.
Az elősütött padlizsánt megtöltjük a húsos-rizses töltelékkel. A tejfölt elkeverjük a tojássárgájával, az oregánóval, és a megtöltött padlizsánra kanalazzuk. Továbbra is 180 fokon 20-25 perc alatt készre sütjük.

https://flamcsi.blogspot.com

Bookmark(1)

No account yet? Register

Nem kommentelhető bejegyzés.